Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Βρετανία: Πυρά αντιπολίτευσης εναντίον Μπόρις Τζόνσον για το partygate

16.01.2022
15:09
Διεθνή

Εντείνει την πίεση κατά του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η αντιπολίτευση στη Βρετανία, μετά από τις αποκαλύψεις για το αποκαλούμενο πλέον partygate, τα πολλαπλά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορευτικών λόγω πανδημίας.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τη στήριξη άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης σύμφωνα με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συζητήσει και να εκφράσει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Η πρόταση αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «παραβίασε τους νόμους του lockdown λόγω COVID που εισήγαγε η κυβέρνησή του, παραπλάνησε τόσο το κοινοβούλιο όσο και τους πολίτες για αυτό και υπονόμευσε καταστροφικά τη δημόσια εμπιστοσύνη εν μέσω πανδημίας».

Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία είναι διαφορετική από την επίσημη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν νωρίτερα ταχθεί κατά μίας επίσημης πρότασης μομφής διότι «θα συσπείρωνε» το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Πάντως ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι παραβίασε τον νόμο με την παρουσία του σε τουλάχιστον ένα από τα απαγορευμένα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Έκανε δε λόγο για «βιομηχανικής κλίμακας» πάρτι. «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο Πρωθυπουργός παραβίασε το νόμο και είπε ψέματα για αυτό», τόνισε ο κ. Στάρμερ.

Την ίδια ώρα, ο Τιμ Λόουτον έγινε ο έκτος Συντηρητικός βουλευτής που κάλεσε δημοσίως τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, εξηγώντας ότι η θέση του είναι πλέον μη βιώσιμη λόγω του τρόπου που προσπάθησε να συγκαλύψει την παραβίαση των κανόνων στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τουλάχιστον άλλοι έξι Συντηρητικοί βουλευτές έχουν δημοσίως κρατήσει αποστάσεις, προειδοποιώντας ότι δεν μπορούν να στηρίξουν τον ηγέτη τους αν δεν αλλάξει νοοτροπία.

Ο κ. Τζόνσον δεν εμφανίζεται πάντως διατεθειμένος να παραιτηθεί και σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπεύει να ανακτήσει την πρωτοβουλία, ζητώντας παραιτήσεις συνεργατών του, στους οποίους ρίχνει την ευθύνη για το partygate, αλλά και ανακοινώνοντας πολιτικές που θα ικανοποιούν τη βάση των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος.

Μεταξύ αυτών των νέων μέτρων αναμένεται να είναι η κατάργηση των περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία από τις 26 Ιανουαρίου, οι αυστηρότερες στρατιωτικές περιπολίες στη Μάγχη για την ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία και το διετές πάγωμα του τέλους για το BBC.

Τα κυριακάτικα δημοσιεύματα τοποθετούν τον αριθμό των επιστολών δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού που έχουν υποβάλει Συντηρητικοί βουλευτές στο αρμόδιο κομματικό όργανο σε 20 έως 35. Για να διεξαχθεί αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεσή του απαιτούνται 54 επιστολές (το 15% της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος).

Πολλοί βουλευτές φέρονται να περιμένουν την έκθεση της υψηλόβαθμης κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι που έχει αναλάβει την έρευνα για τα πάρτι και ανάλογα με το περιεχόμενο και την αντίδραση του Πρωθυπουργού θα αποφασίσουν αν θα συντάξουν επιστολή δυσπιστίας.

Πέρα από την οργή για τα πάρτι, οι βουλευτές έχουν θορυβηθεί από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη πτώση των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου. Η νεότερη δημοσκόπηση, της Opinium για τον Observer, φέρνει με δέκα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά τους Εργατικούς (41%-31%), το μεγαλύτερο προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το τέλος του 2013.

Τέλος, η Sunday Telegraph αποκαλύπτει ότι η σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης το Σεπτέμβριο του 2020 αγκαλιάζοντας για μία φωτογραφία φίλη της σε πάρτι αρραβώνα. Η κα Σίμοντς απολογήθηκε μέσω εκπροσώπου για το «στιγμιαίο λάθος».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ