Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου Λιβανίου για το 2020.
Επιδίδοντας την έκθεση. η Επίτροπος είπε ότι «σας παραδίδω την έκθεση για το 2020 καθυστερημένα, λόγω των καταστάσεων που μας έφερε ο κορωνοϊός. Άλλαξε την κανονικότητά μας και μαζί έφερε πολλαπλά προβλήματα.
Είναι φανερό ότι έπληξε τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και από αυτές τα παιδιά, τα οποία υπέστησαν πολλαπλές μειώσεις στα δικαιώματά τους και κυρίως επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Είναι ένας τομέας που πιστεύω θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και εν μέρει έχει αγνοηθεί αυτή η παράμετρος στα πολύ αρχικά στάδια. Έχουμε επικεντρωθεί στη σωματική υγεία που ήταν το πρώτιστο, βεβαίως, για να προστατευτεί και η υγεία του πληθυσμού και των ιδίων των παιδιών, αλλά θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ψυχική υγεία.
Τα παιδιά έχουν άλλες ανάγκες ή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, για αυτό και το Γραφείο μου επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε δράσεις και παρεμβάσεις που στόχευαν στην προστασία και της ψυχικής, της ολιστικής υγείας του παιδικού πληθυσμού. Και πιστεύω ότι όλες οι Υπηρεσίες δούλεψαν κατά το δυνατόν, το καλύτερο, με άξιους λειτουργούς για να ανταπεξέλθουμε της κατάστασης, λειτουργοί όχι μόνο του Γραφείου αλλά και άλλων Υπηρεσιών.
Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στα παιδιά και από διάφορες έρευνες που έχουμε ήταν το ‘παράπονό’ τους ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι δικές τους ανάγκες κατά τη λήψη των αποφάσεων. Και μια πιο παιδοκεντρική πολιτική, μια πολιτική που θα δώσει χώρο στη φωνή των παιδιών, πιστεύω ότι θα καλυτερέψει τα πράγματα και θα κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών».
Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της Επιτρόπου και γίνονται συστάσεις και οι εισηγήσεις της λαμβάνονται υπόψη από όλες τις Υπηρεσίες.
Πρόσθεσε ότι στις αρχές της διαχείρισης της πανδημίας δεν υπήρχε η εμπειρία, «για αυτό και τώρα είναι το test to stay, που λαμβάνει υπόψη ότι η απομόνωση των παιδιών στα σπίτια τους, πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί περισσότερους κινδύνους, αφαιρεί το μεγάλο στοιχείο της κοινωνικοποίησης, της συναναστροφής, γενικότερα της ελευθερίας.
Για αυτό και πολύ ορθά επισημάνατε ότι τα αρχικά μέτρα, με βάση και τα διεθνή πρότυπα, αγνόησαν ή αποστέρησαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αναστάτωση στον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Για αυτό και η εμμονή μας να μείνουν ανοικτά τα σχολεία. Δεν είναι γιατί θέλει κανένας να βλάψει τους δασκάλους ή να βλάψει τις οικογένειες. Το αντίθετο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ξαναδώσουμε το δικαίωμα συναναστροφής, κοινωνικοποίησης, γενικότερα ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Σας ευχαριστώ και χαίρομαι διότι αυτά που επισημαίνετε είναι αυτά που καθορίζουν και τις σημερινές πολιτικές της Κυβέρνησης μέσα από τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει στη διαχείριση της πανδημίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις