Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Υποψήφιες για Προεδρία του ΕΚ: Θέματα ισότητας, κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης στις παρουσιάσεις τους

18.01.2022
11:57
Διεθνή

Θέματα διαφορετικότητας και ισότητας, αλλά και κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης, καθώς και μεταρρύθμισης του ίδιου του σώματος, έθιξαν στις σύντομες παρουσιάσεις τους πριν από την εκλογή της νέας Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι τρεις υποψήφιες, Ρομπέρτα Μέτσολα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάλτα), Άλις Μπα Κούνκε (Πράσινοι, Σουηδία) και Σίρα Ρέγκο (Αριστερά, Ισπανία).

Οι ανθυποψήφιες της κ. Μέτσολα υπογράμμισαν την στάση τους υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους, θέλοντας να υπογραμμίσουν τη συντηρητική στάση της Μαλτέζας ευρωβουλευτού στο θέμα των αμβλώσεων, ενώ η ίδια τόνισε πως είναι πολιτικός που μπορεί να πετύχει πλειοψηφίες και συναινέσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα ζητήματα, υπογραμμίζοντας η ίδια με τη σειρά της τη δέσμευση της στα θέματα ισότητας.

Νωρίτερα την Τρίτη ο τέταρτος υποψήφιος, Κοσμά Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία) ενημέρωσε την προεδρία πως αποσύρει την υποψηφιότητά του, όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία).

Μετά τις παρεμβάσεις των υποψηφίων ξεκίνησε η διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως από τις 10:30 μέχρι τις 11:15 ώρα Κύπρου (9:30 μέχρι 10:15 τοπική ώρα) εξαιτίας της πανδημίας. Στη συνέχεια το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θα ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι (11 τοπική ώρα).

Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, τα αποτελέσματα αναμένονται στις 14:00 (13:00 τοπική ώρα). Στην απομακρυσμένη περίπτωση τρίτου ή τέταρτου γύρου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 17:30 (16:30 τοπική ώρα) και 19:30 (18:30 τοπική ώρα) αντίστοιχα.


Άλις Μπα Κούνκε: Η δημοκρατική πλειοψηφία ορίζει ποιος ανήκει στην Ευρώπη

Στην παρουσίαση της, που έγινε πρώτη, καθώς οι υποψήφιες μίλησαν με αλφαβητική σειρά, η Άλις Μπα Κούνκε αναφέρθηκε στις εμπειρίες της ως παιδί μικτού γάμου (ο πατέρας της κατάγεται από την Γκάμπια) και τις απειλές που δεχόταν η οικογένεια της από ακροδεξιούς από τότε που ήταν δέκα χρονών.

«Οι απειλές δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά ο φόβος μου έγινε θυμός και ο θυμός έγινε αποφασιστικότητα», τόνισε, προσθέτοντας πως όσοι λένε πως δεν ανήκει στην Ευρώπη έχουν λάθος, καθώς είναι η δημοκρατική πλειοψηφία που ορίζει ποιος ανήκει στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ενωμένοι στη διαφορετικότητα» δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Η κ. Μπα Κούνκε ανακοίνωσε πως αν εκλεγεί θα ακολουθήσει το παράδειγμα της πρώην Προέδρου του σώματος Σιμόν Βέιλ και θα ξεκινήσει πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή κάλεσε το Κοινοβούλιο να ψηλώσει τον πήχη στη δράση για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας, και πρόσθεσε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή των Συνθηκών όταν δεν το κάνει η Κομισιόν.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ισότητας στον χώρο εργασίας, αλλά και στην καλλιέργεια της διαφάνειας και της εσωτερικής δημοκρατίας στο ίδιο το Κοινοβούλιο, «θέτοντας τέλος στις συμφωνίες στο παρασκήνιο» όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για τη συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων για εκλογή Μέτσολα.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Μπορώ να πετύχω συναινέσεις μεταξύ των εποικοδομητικών δυνάμεων της Ευρώπης

Στη δική της παρέμβαση η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην κληρονομιά του Ντάβιντ Σασόλι ως πολιτικού που «δούλεψε σκληρά να φέρει όλους στο ίδιο τραπέζι» και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί και η ίδια για να φέρει μαζί τις «εποικοδομητικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Όπως είπε, επικαλούμενη μια δήλωση του θεολόγου και φιλόσοφου ραβίνου Σακς, «η αλήθεια προκύπτει από τη διαφωνία και τον διάλογο» και κάλεσε να ακολουθηθεί το παράδειγμα των Κολ και Μιτεράν για να αφήσει η Ευρώπη τις διαστάσεις του παρελθόντος.

Η πολιτική, υπογράμμισε, δεν είναι για νικητές και χαμένους αλλά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και πρόσθεσε πως το σώμα δεν πρέπει να φοβάται την προοπτική μεταρρύθμισης του Κοινοβουλίου και να εργαστεί για ένα πιο μοντέρνο θεσμό, μεταξύ άλλων με την ανάληψη του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σημειώνοντας πως η τοποθεσία του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι ένδειξη συμφιλίωσης και ειρήνης τόνισε πως στην Ευρώπη σημασία έχει η δύναμη των επιχειρημάτων, όχι η γεωγραφία.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιμείνει το Κοινοβούλιο στη δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα και να βρεθούν λύσεις για τη μετανάστευση. Όσον αφορά την ισότητα των φύλων, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να είναι δευτερεύον ζήτημα τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά να περνά πέρα από την εικόνα.

Η κ. Μέτσολα ανέφερε ακόμα πως η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρέπει να μπορεί να κλείσει το κενό μεταξύ των πολιτών και αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά υπογράμμισε ακόμα και την ανάγκη να προωθηθεί ο ρόλος του σώματος στην εξωτερική πολιτική σε μια δύσκολη εποχή.

Τόνισε πως η Πρόεδρος θα πρέπει να δημιουργεί συναίνεση και πρόσθεσε πως η ίδια το έχει πετύχει σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την καταπολέμηση της πρακτικής των μηνύσεων κατά δημοσιογράφων, την ενδυνάμωση των γυναικών και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

«Είμαι μια γυναίκα από μικρό νησί στη νότια θάλασσα της Ευρώπης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ξέρει τι σημαίνει να είναι κανείς σε μειονεκτική θέση και τι σημαίνει να ονειρεύεσαι.

Σίρα Ρέγκο: Δεν πρέπει να υιοθετούμε ούτε καν μέρος της συντηρητικής ατζέντας

Η Σίρα Ρέγκο υπογράμμισε στην παρέμβασή της την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, τονίζοντας πως η πολιτική της ομάδα είναι μια ταπεινή ομάδα που έκανε ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τη ζωή των εργατικών τάξεων.

Τόνισε πως δεν θα κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση, και υπογράμμισε πως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχεται επιθέσεις σήμερα από την ακροδεξιά.

Υπογράμμισε ωστόσο πως οι παλιοί τρόποι πολιτικής έχουν τελειώσει και θύμισε πως η αναγνώριση των δικαιωμάτων δεν αφήνει κανέναν πίσω, υπενθυμίζοντας όμως πως στη βάση της φιλοσοφίας της ευρωβουλής βρίσκεται ο αντιφασισμός.

Κάλεσε επίσης όλους να αφήσουν πίσω όσους υιοθετούν τη συντηρητική ατζέντα ή μέρος της, αφήνοντας αιχμές κατά της κ. Μέτσολα, και κάλεσε τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς να μάθουν το μάθημα της ιστορίας και να αφήσουν πίσω τέτοιες ιδέες.

Πηγή: ΚΥΠΕ