ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τ/κ Τύπος για τα αποτελέσματα των «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα

Ο τ/κ Τύπος για τα αποτελέσματα των «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα

Τα αποτελέσματα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων.


Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γκιουνές, που πρόσκεινται στο ΚΕΕ, με τίτλο «Ενισχυθήκαμε» αναφέρεται στην δήλωση Σουτζιούογλου χθες βράδυ ότι το ΚΕΕ τερμάτισε πρώτο στις «εκλογές» και θα αρχίσει να εργάζεται για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού».

Με τίτλο «Αύξησαν τις ψήφους τους τα ΚΕΕ και ΡΤΚ», η αριστερή Γενί Μπακίς γράφει ότι τα δύο κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με τις «βουλευτικές εκλογές» του 2018, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα παρουσίασαν μείωση.

Με τίτλο «Οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από την κατάστασή τους!!» η Χαμπερατόρ γράφει ότι ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας του κόμματός του στις «εκλογές».

Με τίτλο «Άλλη μια σφαίρα στο δικό της πόδι από την κοινότητα», η Αβρούπα γράφει ότι γύρω στις 85.000 ψηφοφόροι δεν πήγαν στην κάλπη, πέραν των 2.000 ψήφων θεωρήθηκαν άκυρες. Επισημαίνει ότι το ψηλότερο ποσοστό προσέλευσης καταγράφηκε στο Τρίκωμο με 62% περίπου. Σχολιάζει δε ότι «η Άγκυρα, που σχεδίασε εκ νέου την κοινότητα, παρέδωσε την υπηρεσία σε δύο κόμματα, μίκρυνε τα άλλα κόμματα τα οποία θεωρεί εφεδρικά και λυπήθηκε το ΔΚ χωρίς τον Σερντάρ [Ντενκτάς]. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι έμεινε εκτός βουλής το ΚΚΔ. Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος. Η κυβέρνηση μένει πάλι στα ΚΕΕ - ΔΚ».

Η Ντεταϊ με τίτλο «Προς συνασπισμό» γράφει ότι δύο κόμματα βγήκαν ισχυρά από την κάλπη, το ΚΕΕ που κατετάγη πρώτο με διαφορά πλησιάζοντας το 40% και το ΡΤΚ που ξεπέρασε το 30%.

Η Ντιαλόγκ με τίτλο «Προσδοκία του λαού η σταθερή κυβέρνηση» γράφει ότι τρία από τα οκτώ κόμματα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εκλογικό μέτρο για να εισέλθουν στην «βουλή». Σημειώνει επίσης ότι οι «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου ήταν οι «εκλογές» με την χαμηλότερη προσέλευση στην κάλπη στην πολιτική ιστορία της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρεσάτ Ακάρ χαρακτηρίζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής των αριστερών κομμάτων, εκτός του ΡΤΚ, το γεγονός ότι το ΚΕΕ κατετάγη πρώτο και μπορεί να σχηματίσει την νέα «κυβέρνηση συνασπισμού» με μικρή στήριξη από ένα άλλο κόμμα. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν αποδίδουν κέρδος στην τδβκ οι δηλώσεις κατά της Τουρκίας και δεν θα αποδώσουν και στο εξής. Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια τδβκ χωρίς την Τουρκία και οι περισσότεροι ψηφοφόροι συνεχίζουν να ψηφίσουν το ΚΕΕ γι’ αυτό τον λόγο. Ο λαός τηρεί μιαν στάση υπέρ των ισχυρών σχέσεων με την Τουρκία. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μήνυμα από τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα» ανέφερε.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, διευθυντής της Γενί Ντουζέν, που πρόσκειται στο ΡΤΚ γράφει σήμερα ότι το ΚΕΕ αύξησε τα ποσοστά του παρά την φτώχεια, την ανέχεια, την ρηχότητα και τη μετριότητα που επικρατεί στα κατεχόμενα και υποστηρίζει ότι το ΚΕΕ κερδίζει όταν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κλείνεται στον εαυτό του και χάνει όποτε στρέψουν το πρόσωπό τους προς τον κόσμο. Σημειώνει ότι ένας από τους σημαντικούς κερδισμένους των «εκλογών» είναι το ΡΤΚ και ότι το αποτέλεσμα του μποϊκοτάζ ήταν να μην καταφέρει να ξεπεράσει το «εκλογικό» μέτρο το ΚΚΔ, το οποίο πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα μπροστά στην ήττα του Μουσταφά Ακιντζί και στην κούραση.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει σημαντική την μείωση του ποσοστού προσέλευσης στην κάλπη μέσα στα τελευταία 20 χρόνια από 86% στο 58% περίπου, παρά την αύξηση των ψηφοφόρων. «Ελπίζω αυτό το μήνυμα να έχει πάει εκεί που πρέπει σε σχέση με την απώλεια της βούλησης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτει.

Αναφερόμενος στην απώλεια των ποσοστών του ΚΛ, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ υποστηρίζει ότι το ΚΑ των εποίκων κατάφερε να εισέλθει στην «βουλή», παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις, λόγω των ψήφων των «προσφύγων και των φτωχών», όπως χαρακτηρίζει τον πληθυσμό των εποίκων από την Τουρκία.

Προσθέτει για τους εποίκους ότι «βγήκε απέναντί μας με την φωνή της σιωπής αυτή η μάζα ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν να ονειρευτούν την ενότητα της Κύπρου, τρομάζουν μάλιστα από ένα τέτοιο μέλλον, θέλουν να ριζώσουν στο νησί, όμως όπου πάνε νιώθουν το συναίσθημα του άλλου, δεν μπορούν να περάσουν στον νότο και φαίνονται Κύπριοι στην Τουρκία και Τούρκοι στην Κύπρο.

Η αριστερή πολιτική υποχρεούται να κερδίσει αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ‘χαμηλά εισοδήματα και είναι καταπιεσμένοι’, πρόσθεσε.

Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι σε πιέσεις και παρεμβάσεις στις «εκλογές» αναφέρθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάριγλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) στην Τουρκίας.

Σε ανάρτηση στα ΜΚΔ χθες Κυριακή, ο κ. Κιλιτσντάρογλου ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλα τα κόμματα και όλους τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις «εκλογές» και σημείωσε: «Παρ’ όλες τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις, πιστεύω ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων θα αντικατοπτριστεί στην βουλή και μεταφέρω τον σεβασμό και την αγάπη μου στον λαό της τδβκ που βιώνει τον ενθουσιασμό των εκλογών».

Η Αβρούπα επισημαίνει σήμερα ότι ο ηγέτης του ΡΛΚ είχε υποδεχτεί με ικανοποίηση την ανατροπή του Μουσταφά Ακιντζί από τα κόμματα της τουρκικής κυβέρνησης ΑΚΡ και ΜΗΡ, δηλώνοντας ότι είχαν πραγματοποιηθεί «δημοκρατικές εκλογές» και εξελέγη ο Ερσίν Τατάρ. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το ΡΛΚ δεν λέει τίποτα για την αντικατάσταση των Κούρδων δημάρχων στην Τουρκία, ενώ χαίρεται όταν γίνεται πραξικόπημα κατά των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί έγραψε σήμερα ότι χαμηλότερο όλων ήταν το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρων των «προεδρικών εκλογών» στις 11 Οκτωβρίου 2020 που είχε πέσει στο 54,72%, ενώ στον δεύτερο γύρω ανήλθε στο 67,29%.

Υπενθυμίζει δε ότι στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου 2018 είχαν εισέλθει έξι κόμματα στην «βουλή». Η κατανομή των «εδρών» τότε ήταν η εξής: ΚΕΕ 21, ΡΤΚ 12, ΚΛ 9, ΔΚ 3, ΚΚΔ 3 και ΚΑ 2.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top