ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία

Μπορέλ: Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι ενέργειες της Ρωσίας και η στρατιωτική κινητικότητα εντός και γύρω από την Ουκρανία και η προσπάθεια δημιουργίας εκ νέου διαχωριστικών γραμμών υποσκάπτουν την αρχή της ενότητας πάνω στην οποία είναι χτισμένη η Ευρώπη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες.


Αναφερόμενος στη συζήτηση που οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ είχαν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις ΗΠΑ για να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ιδιαίτερα πως η ΕΕ δεν ήταν απούσα από τις συνομιλίες με την Ρωσία και πως ο ίδιος ενημερωνόταν πριν και μετά τις συναντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τις εξελίξεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία αλλά και στο έδαφος της χώρας, καθώς και η προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές, υποσκάπτουν την αρχή της ενότητας πάνω στην οποία είναι οικοδομημένη η Ευρώπη.

Οι ενέργειες αυτές, πρόσθεσε, «φέρνουν πίσω σκοτεινές μνήμες των σφαιρών επιρροής οι οποίες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ πρότεινε όπως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντηθούν στο Κίεβο ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο εφόσον υπάρξει ομόφωνη απόφαση μεταξύ των κρατών-μελών.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο ΣΕΥ, ο κ. Μπορέλ σημείωσε στις αρχικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως το σημαντικότερο αποτέλεσμα είναι η επαναδιατύπωση της ενωμένης προσέγγισης των κρατών μελών στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε πως η προσέγγιση της ΕΕ αποτελείται από τρία στοιχεία.

Πρώτον, την συνέχιση της διπλωματικής προσπάθειας, ώστε η Ρωσία να επιλέξει το μονοπάτι του διαλόγου, με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να έχουν δώσει οδηγίες στον κ. Μπορέλ να προχωρήσει με τον συντονισμό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι η Ρωσία να ακολουθήσει τις διπλωματικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων μέσω ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μινσκ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, η ΕΕ εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες προώθησης παραπληροφόρησης από τη Ρωσία.

Δεύτερον, εάν η διπλωματική προσπάθεια αποτύχει, η ΕΕ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας της απάντησής της σε τυχόν επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας μέσω «γρήγορης και αποφασιστικής δράσης», παραπέμποντας στις κυρώσεις στις οποίες αναφέρεται εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κληθείς από δημοσιογράφους να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως η αποτροπή λειτουργεί μεταξύ άλλων όταν η άλλη πλευρά δεν γνωρίζει ποιες ενέργειες θα υιοθετηθούν.

Τρίτον, συνέχισε, η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες της να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και άλλων εταίρων, παραπέμποντας στην ανακοίνωση από την Πρόεδρο της Κομισιόν του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης στην Ουκρανία με πέρα από 1 δις ευρώ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Γαλλία, και την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων. Όπως είπε επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την στήριξή της στην στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν από την πληροφόρηση που έχει πρέπει να αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ή ακόμα και κατά μελών του ΝΑΤΟ, όπως προειδοποίησε το πρωί ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, ο κ. Μπορέλ απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση των ΗΠΑ να λάβουν προληπτικά μέτρα όσον αφορά την πρεσβεία τους στο Κίεβο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν δεν επρόκειτο για εκκένωση αλλά για απόφαση να επιτραπεί σε μη απαραίτητο προσωπικό να εγκαταλείψει τη χώρα αν το επιθυμεί.

Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα της ατζέντας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν οι ΥΠΕΞ με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, με αντικείμενο την σταδιακή ειρηνευτική διαδικασία που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ (πέρα από το πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας), αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από το καθεστώς.

Όσον αφορά την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπορέλ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την επίθεση στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top