ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ύστατη κίνηση Αναστασιάδη- Επαναφέρει άνοιγμα αεροδρομίου Τύμπου για να σώσει το Βαρώσι

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ύστατη κίνηση Αναστασιάδη- Επαναφέρει άνοιγμα αεροδρομίου Τύμπου για να σώσει το Βαρώσι

Την παλαιότερη πρόταση για άνοιγμα του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ με ταυτόχρονη συμμόρφωση της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου βάζει εκ νέου στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια διττή προσπάθεια: Αφενός να βάλει πίεση στην τουρκική πλευρά για τερματισμό των μονομερών ενεργειών στο Βαρώσι και αφετέρου για να δημιουργήσει θετικό κλίμα με την προσδοκία ότι μπορεί να επενεργήσει υποβοηθητικά τις προσπάθειες για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

Η πρόταση «Τύμπου έναντι Αμμοχώστου» αναμένεται να τεθεί εκ νέου μαζί με άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και δεν είναι καθόλου άσχετη με τις εισηγήσεις ευρωπαίων εταίρων μας, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για το θέμα των παραβιάσεων στο Βαρώσι. Η Λευκωσία δείχνει να κινείται στο πλαίσιο των εισηγήσεων του Βερολίνου, το οποίο υποστηρίζει ότι αντί της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας θα ήταν καλύτερα να επιδιωχθούν κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αμοιβαία οφέλη. Η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ρίσκο που έχει μια τέτοια πρόταση, καθώς ουσιαστικά με το άνοιγμα του αεροδρομίου Τύμπου τα κατεχόμενα συνδέονται με τον έξω κόσμο, αλλά την ίδια ώρα προτάσσει την αδήριτη ανάγκη για αποτροπή μη αναστρέψιμων τετελεσμένων στο Βαρώσι, προτού είναι αργά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Τhemaonline, η Κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να θέσει εντός των ημερών την πρόταση για ΜΟΕ ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Μια πρώτη γεύση των προτάσεων είχε την ευκαιρία να δώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την ουκρανική κρίση. Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα θέσει την πρόταση Αναστασιάδη και στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο θα συναντηθεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top