ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση Τατάρ αντιπυραυλικό σύστημα της Εθνικής Φρουράς - «Ξεχνούν ότι τα βάζουν με την Τουρκική Δημοκρατία»

Έντονη αντίδραση Τατάρ  αντιπυραυλικό σύστημα της Εθνικής Φρουράς -  «Ξεχνούν ότι τα βάζουν με την Τουρκική Δημοκρατία»

Έντονη αντίδραση είχε ο Ερσίν Τατάρ σε σχέση με τις πληροφορίες για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα, με τον ίδιο να εξαπολύει πυρά στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ενδεχόμενη αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την ένταση στο νησί και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εκλογικευτεί.

«Δεν έχει νόημα να υιοθετούν μια επιθετική στάση και να ξεχνούν ότι τα βάζουν με την Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει τουρκική αντίδραση καθώς «ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να μιλήσει και να πράξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Άμυνας έχει ολοκληρώσει την σε βάθος εξέταση των προτάσεων που κατέθεσαν διάφορες χώρες για την προμήθεια της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με σύστημα που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου.

Το θέμα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου και είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του για να το κλείσει όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των υποψήφιων συστημάτων και αυτή την περίοδο το ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου θα γίνει μέσω της απόκτησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα ίπταται του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ. Το συγκεκριμένο τύπου ελικόπτερο που αναζητεί η ΕΦ έχει την δυνατότητα να διενεργεί πτήσεις μέρα και νύκτα, να μεταφέρει αριθμό μαχητών, να διενεργεί έρευνα και διάσωση και να εκτοξεύει πυραύλους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top