Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Πρόεδρος Αναστασιάδης για Ολοκαύτωμα: «Θα τιμάμε πάντα τα εκατομμύρια νεκρών μιας εγκληματικής εξουσίας»

27.01.2022
18:43
Πολιτική

Θα τιμάμε πάντα τα εκατομμύρια των νεκρών μιας εγκληματικής εξουσίας, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο twitter, για τη Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

"Ημέρα μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Τιμάμε και θα τιμάμε πάντα τα εκατομμύρια των νεκρών μιας εγκληματικής εξουσίας. Υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Να θυμόμαστε για να παραμένουμε ζωντανοί και ελεύθεροι", αναφέρει ο Πρόεδρος.

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο Ολοκαύτωμα
Η επέτειος της απελευθέρωσης του κολαστηρίου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τα σοβιετικά στρατεύματα έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πέραν των έξι εκατομμυρίων Εβραίων υπήρξαν τα τραγικά θύματα της συστηματικής και μεθοδικής βαρβαρότητας του ναζιστικού καθεστώτος, που οργανωμένα μετέτρεψε το ρατσιστικό μίσος σε εγχείρημα εξολόθρευσης ενός λαού, το οποίο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, η ανθρωπότητα βιώνει και πάλι σε διάφορα σημεία του πλανήτη φαινόμενα ρατσιστικής βίας και φυλετικού μίσους.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που όλες και όλοι εμείς έχουμε χρέος να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής μνήμης και γνώσης, για να αποστρέψουμε το πρόσωπο από κάθε μορφής ακρότητα και βία, να αγωνιστούμε σκληρά και να αντισταθούμε σε κάθε μορφής ρατσισμό, μισαλλοδοξία και διακρίσεις και να αναδείξουμε ως μόνη επιλογή τον αλληλοσεβασμό και τη συναίνεση. Καθήκον όλων μας να παραμείνουμε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος.

Ο κυπριακός και ο εβραϊκός λαός μέσα από το συναπάντημά τους στην πορεία των αιώνων ανέπτυξαν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν από την πίστη σε κοινές αρχές και στόχους και έθεσαν τα θεμέλια του κοινού οράματος των δύο χωρών, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αξίες και αρχές για την επικράτηση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Κύπρος και Ισραήλ, από πολύ νωρίς ως δύο δημοκρατίες στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου με πολλά κοινά στοιχεία και συμφέροντα, εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ανέπτυξαν στενές σχέσεις και συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Τονίζω ιδιαίτερα την κοινοβουλευτική διάσταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, την οποία, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες επιτρέψουν, θα επανεκκινήσουμε με φυσική παρουσία. Η συνεργασία αυτή είναι γεωστρατηγικής σημασίας και υπηρετεί το κοινό όραμα, της ειρήνης, της συλλογικής ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας και είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυσή της προς όφελος των λαών μας και της περιοχής ευρύτερα.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει στην ετήσια εκστρατεία #WeRemember του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ με διάφορες δράσεις, περιλαμβανομένης της φωταγώγησης του κτιρίου της Βουλής με το λογότυπο της εκστρατείας #WeRemember, της ανάρτησης μηνύματος στην ιστοσελίδα της Βουλής και ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχετε ενημερωθεί σχετικά με ηλεκτρονικό μήνυμα. Καλώ όσες συναδέλφισσες και όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία να προβούν σε σχετικές αναρτήσεις ή/και σε αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μήνυμα #WeRemember.