ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποταμοί λυμάτων και δυσωδία στη βιοτεχνική περιοχή Λευκωσίας - Παίρνει θέση το Συμβούλιο Αποχετεύσεων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ποταμοί λυμάτων και δυσωδία στη βιοτεχνική περιοχή Λευκωσίας - Παίρνει θέση το Συμβούλιο Αποχετεύσεων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αντιπροσωπεία και μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας με επικεφαλή τον Επαρχιακό Γραμματέα κ. Γιώργο Περδίκη, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κα Αλεξία Σακαδάκη και ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Τσιμίλλης, πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στην βιοτεχνική περιοχή Λευκωσίας και συζήτησαν μαζί με τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής για το πολύ σοβαρό πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημα που ταλανίζει εδώ και ένα μήνα περίπου την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός αγωγός λυμάτων της Λευκωσίας καταστράφηκε ολοσχερώς στο τμήμα του εντός της νεκρής ζώνης που οδηγεί τα λύματα στον σταθμό επεξεργασίας στην κατεχομένη Μια Μηλιά ως αποτέλεσμα της πολυομβρίας και της διοχέτευσης όμβριων νερών στους αγωγούς των αποχετεύσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως ήταν φυσικό τα φρεάτια του αποχετευτικού πλημμύρισαν και γέμισαν με λύματα οι δρόμοι και τα ιδιωτικά συστήματα αποχέτευσης έχουν εντελώς τεθεί εκτός λειτουργίας. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας διοχετεύει για ένα μηνά τα λύματα μέσω των αγωγών των όμβριων σε παραπόταμο του ποταμού Πεδιαίου. Το αποτέλεσμα είναι ένας ποταμός λυμάτων να τρέχει για εβδομάδες μέσα στο Πεδιαίο (φωτογραφία) προς την Μια Μηλιά γεμίζοντας με δυσοσμία την περιοχή και προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα υγείας στους ανθρώπους της περιοχής και μεγάλη ρύπανση για το περιβάλλον. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη και η κατάσταση που επικρατεί είναι πραγματικά απαράδεκτη, ιδιαίτερα για ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Κύπρος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων, δυστυχώς το πρόβλημα δεν αναμένεται να διορθωθεί σύντομα αφού αναμένονται ακόμα από το εξωτερικό οι κατάλληλες σωλήνες για το αποχετευτικό. Σημειώνεται επίσης ότι η περιοχή - παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με το Πράσινο Σημείο Λευκωσίας - είναι πνιγμένη στα σκουπίδια και στα απόβλητα. Δυστυχώς σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το επικίνδυνο και αντιπεριβαλλοντικό φαινόμενο.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας
Σε σχέση με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μας λυπεί ιδιαίτερα η ευκολία με την οποία αφήνονται υπονοούμενα για την υπηρεσία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σε συνέχεια της ανακοίνωσής του την 31η Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με την κατάρρευση κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

1. Ο υπ’ αναφορά αγωγός αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αποχετευτικού συστήματος Μείζονος Λευκωσίας και μεταφέρει καθημερινά περίπου 30.000 κυβικά μέτρα λυμάτων στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς.

2. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο σε μέγεθος και σημαντικότερο τμήμα του όλου συλλεκτικού δικτύου. Σημαντικό τμήμα, περίπου 3 χιλιόμετρα, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και εντός της κατεχόμενης περιοχής, και εκτός του καθημερινού ελέγχου του Συμβουλίου.

3. Ο αγωγός εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, παρέμεινε δε ανενεργός μέχρι το 1980.

4. Από το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου 2021, κατόπιν διοχέτευσης μεγάλης ποσότητας ομβρίων υδάτων εντός του συγκεκριμένου αγωγού προκλήθηκε κατάρρευσή του, τόσο εντός της νεκρής ζώνης όσο και στην οδό Μάρκου Μπότσαρη πλησίον της Βιομηχανικής περιοχής Καϊμακλίου.

5. Έκτοτε και σε συνεχή βάση, από την 31η Δεκεμβρίου 2021, το Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών προβαίνει σε εργασίες για αντιμετώπιση της έκτακτης δημιουργηθείσας κατάστασης και ολική αποκατάσταση της ροής λυμάτων προς το Εργοστάσιο Μιας Μηλιάς. Μέχρι την 18η Ιανουαρίου 2022, εντός της νεκρής ζώνης έχει αντικατασταθεί ο υπό κατάρρευση αγωγός σε μήκος 170 μέτρων και από την 19η Ιανουαρίου 2022 οι εργασίες του Συμβουλίου εστιάζονται εντός της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Από το πρωί της 28ης Ιανουαρίου 2022, έχει επιτευχθεί η άρση των όποιων εμποδίων και καταρρεύσεων υπήρχαν επί του αγωγού, με την ολότητα των λυμάτων να ρέει πλέον προς το του εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων Μιας Μηλιάς.

6. Οι εργαζόμενοι στο Συμβούλιο συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες επιδιόρθωσης του προβλήματος. Φαινόμενα δυσοσμίας που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή θα αρθούν στις επόμενες λίγες μέρες λαμβάνοντας υπόψη και την σημερινή αποκατάσταση της ροής προς το Εργοστάσιο Επεξεργασία Λυμάτων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top