ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ένταξη της Κύπρου στο Σένγκεν με αφορμή εναρμονιστικό νόμο

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ένταξη της Κύπρου στο Σένγκεν με αφορμή εναρμονιστικό νόμο

Η Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο για τη λειτουργία και χρήση στην Κυπριακή Δημοκρατίας του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν Δεύτερης Γενιάς (SIS II), εν μέσω διαφωνιών για το θέμα της ένταξης της Κύπρο στο χώρο του Σένγκεν. Υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές, 15 ενάντιο, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Με βάση το νόμο προβλέπεται εγκατάσταση Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών Ν. SIS II και καθορισμός του τρόπου λειτουργίας και χρήσης του.

Επίσης γίνεται εισαγωγή στην εσωτερική έννομη τάξη των αναγκαίων εφαρμοστικών διατάξεων για την ενσωμάτωση των κανόνων του κεκτημένου Σένγκεν που αφορούν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II). Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Ν. SIS II περιλαμβάνονται καταχωρίσεις για σκοπούς άρνησης εισόδου και διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών στα κράτη μέλη, καθώς και καταχωρίσεις για πρόσωπα τα οποία αναζητούνται με σκοπό τη σύλληψη, παράδοση ή την έκδοσή τους, πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί, πρόσωπα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, πρόσωπα και αντικείμενα με σκοπό τη διακριτική παρακολούθηση ή τον ειδικό έλεγχο και αντικείμενα που πρέπει να κατασχεθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό μέσο σε ποινική διαδικασία.

Καθορίζει επίσης η Αστυνομία Κύπρου ως κεντρική αρμόδια αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος.

Γίνεται επίσης ορισμός του Εθνικού Γραφείου S.I.RE.N.E., το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Συνεργασίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, ως αρμόδιου οργάνου για σκοπούς ανταλλαγής συμπληρωματικών πληροφοριών για καταχωρίσεις που περιλαμβάνονται στο σύστημα.

Γίνεται επίσης καθορισμός των εθνικών αρχών οι οποίες δύνανται να έχουν πρόσβαση στις καταχωρίσεις που περιλαμβάνονται στο σύστημα για σκοπούς εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων τους. Ακόμα προβλέπεται ο ορισμός της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως της αρμόδιας εθνικής εποπτικής αρχής.

Προβλέπεται επίσης ποινικοποίηση της κατάχρησης των δεδομένων του συστήματος,

Κατά τη συζήτηση η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε αμφιβολίες για τους λόγους ένταξης της Κύπρου στο Σένγκεν, για το οποίο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι υποβλήθηκε αίτηση τον Σεπτέμβρη του 2019 «χωρίς να το πάρει κανείς είδηση».

Σημείωσε ότι τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας είχαν αρνηθεί να κάνει η Κύπρος αίτηση στο Σένγκεν για να μη δημιουργηθεί σκληρό σύνορο που θα νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση. Απέδωσε την αλλαγή της στάση της Κύπρου σε ανάγκη να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών ανάπτυξης γης μετά και την κατάργηση του ΚΕΠ και είπε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι θέλει να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και όχι μιας ελίτ. Ανέφερε ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε τη διαφωνία του με το περιεχόμενο και την υπόσταση του χώρου του Σέγκεν που σχετίζεται όπως είπε με τη μη προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Ανέφερε ακόμα ότι είναι ένα πράγμα ο λελογισμένος έλεγχος της πράσινης γραμμής και άλλο με επίκληση του μεταναστευτικού να εξυπηρετούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επειδή διαφωνούν και επί της φιλοσοφίας και επί της αρχής.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αφού είπε ότι κατανοεί τους ενδοιασμούς, ανέφερε ωστόσο ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αφού είναι αναγκαίο κακό, διότι δυστυχώς «ζούμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς και η διακίνηση ατόμων και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλής για την κάθε χώρα και την Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του δεν αντιμετωπίζει την ένταξη μας στην ΕΕ ως αλά καρτ διαδικασία. Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει ήδη από το 2004 μεγάλο μέρος του κεκτημένου Σένγκεν. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είπε δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που αναφέρθηκαν, αλλά ισχυροποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δυναμώνοντας την ασφάλεια και εμποδίζοντας διαφόρων ειδών κακοποιούς να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τους οποίους έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια πρώτη δήλωση ετοιμότητας όσον αφορά την ένταξη στο Σένγκεν. Ανέφερε επίσης ότι το νομοθέτημα δεν ομιλεί για σκληρό σύνορο, ούτε για συρματοπλέγματα, αλλά είναι η εφαρμογή στην πράξη των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του αδικοχαμένου αστυνομικού στη Λάρνακα - « Μην μου στερήσεις...»

• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη

• Απόδραση Σουηδού: Η πρόταση γάμου από την δικηγόρο και το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ για την υπόθεση - Βίντεο

• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Λος Άντζελες - Φωτιές: Οι διάσημοι που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφική πυρκαγιά



Οι «πραγματικότητες» Φιντάν και η δική μας ασάφεια

Οι «πραγματικότητες» Φιντάν και η δική μας ασάφεια

Κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, την πρώτη ως ΥΠΕΞ, ο Χακάν Φιντάν έδωσε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και ανέλυσε όσα η τουρκική πλευρά απαιτεί και θα απαιτήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κυπριακό, η οποία σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top