ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου για Προεδρικές: «Εμείς δεν πάμε με διάθεση να εκβιάσουμε κανένα» - «Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η διακυβέρνηση»

Στεφάνου για Προεδρικές: «Εμείς δεν πάμε με διάθεση να εκβιάσουμε κανένα» - «Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η διακυβέρνηση»

Για την πιθανή συνεργασία με ΔΗΚΟ και τα επόμενα βήματα του ΑΚΕΛ μίλησε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Χθες είχαμε το συνέδριο του ΔΗΚΟ, το οποίο ουσιαστικά διατηρεί ως πρώτο πλάνο του κόμματος την υποψηφιότητα του προέδρου του, του κ. Παπαδόπουλου. Είχαμε και την απόφαση του ΑΚΕΛ τις προηγούμενες μέρες σε ότι αφορά την προτροπή για να μην συζητηθούν τα ονόματα των επικεφαλής των δύο κομμάτων. Αλλάζει κάτι μετά το χθεσινό συνέδριο του κόμματος με το οποίο επιδιώκετε να συνεργαστείτε σε πρώτη φάση;
Όχι. H θέση μας που βγαίνει μέσα από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι θα επιδιώξουμε συναντήσεις για να βολιδοσκοπήσουμε το έδαφος. Για να δούμε αν μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο για το ΔΗΚΟ. Κατά προτεραιότητα ασφαλώς με το ΔΗΚΟ που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και με τον πρόεδρο του οποίου είχα κάποιες άτυπες προκαταρκτικές συναντήσεις. Αναμέναμε, φυσιολογικά, να ολοκληρωθεί το συνέδριο για να έχουν και αυτοί τις δικές τους αποφάσεις. Αναμένω ότι θα διευθετήσουμε κάποιες συναντήσεις για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Συναντήσεις θέλουμε να έχουμε και με τους Οικολόγους. Σήμερα το πρωί πήρα τηλέφωνο τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του στην προεδρία του Κινήματος. Ασφαλώς θα διευθετήσουμε συνάντηση για να συζητήσουμε για τις προεδρικές εκλογές. Συναντήσεις θα επιδιώξουμε και με την ΕΔΕΚ και με την ΔΗΠΑ.

Το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου θα επανέλθει στο τραπέζι;
Σας έχω ενημερώσει και την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφορικά με την αποφυγή της τοποθέτησης των επικεφαλής των κομμάτων στη συζήτηση που θα κάνουμε, όχι μόνο με το ΔΗΚΟ αλλά και με άλλα κόμματα σε σχέση με μία ενδεχόμενη συνεργασία, έχει να κάνει με την διευκόλυνση της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα είναι καλό να περιμένουμε τις συναντήσεις, θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα συζητήσουμε και θα δούμε το αποτέλεσμα ποιο είναι. Δεν θα βιαστώ να προκαταλάβω το οποιοδήποτε αποτέλεσμα και δεν θα ήταν σωστό.
Κύριε Στεφάνου ξέρετε πως το ΔΗΚΟ θέτει εαυτό προνομιακά στο τραπέζι. Θεωρείται εκβιαστικό το δίλημμα;
Νομίζω ότι οι συναντήσεις που θα γίνουν θα δώσουν και το στίγμα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι, τουλάχιστον έτσι το έχω εκλάβει εγώ από ότι έχω δει από το συνέδριο, αυτό το πράγμα ότι είναι εκβιαστικό. Εμείς δεν πάμε με διάθεση να εκβιάσουμε κανένα. Πιστεύω ότι και από τα άλλα κόμματα δεν θα υπάρξει μια τέτοια διάθεση. Οι συναντήσεις γίνονται για να συζητήσουμε και να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε.

Ποιο κατ’ εσάς θεωρείται θα είναι το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών;
Το διακύβευμα των εκλογών είναι αυτές οι εκλογές να τερματίσουν τη συναγερμική διακυβέρνηση που έχει οδηγήσει την Κύπρο στον πάτο. Δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα που καθορίζει την πορεία του τόπου και της κοινωνίας που να μην βρισκόμαστε σε τεράστια αδιέξοδα με ευθύνη της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Επομένως πρέπει να τερματιστεί αυτή η κυβέρνηση και την ίδια ώρα να εκλεγεί ένας πρόεδρος και μία κυβέρνηση που να έχει ένα προοδευτικό πρόγραμμα που να ανοίγει προοπτικές για τον τόπο και τον λαό. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που το ΑΚΕΛ τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον προσεγγίζει σε δύο επίπεδα. Πρώτον να συζητήσουμε για πιθανές συγκλίσεις που μπορεί να υπάρξουν σε πυλώνες πολιτικής που είναι σημαντικοί. Και την ίδια ώρα κάποια στιγμή αν προχωρήσουν και αυτές οι συζητήσεις, φυσιολογικά θα συζητήσουμε και για ονόματα. Γιατί χωρίς υποψήφιο προεδρικές εκλογές δεν κάνεις.

Από τις επαφές που είχατε με τον κ. Παπαδόπουλο διαβλέπετε ότι είναι περισσότερα τα θετικά σε ότι αφορά τον στόχο για επίτευξη συνεργασιών σε ευρύτερο τομέα στο αντιπολιτευτικό τόξο;
Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε εμείς που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των άτυπων συναντήσεων αλλά και της γενικότερης τοποθέτησης είναι ότι και το ΔΗΚΟ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στον τόπο. Ότι υπάρχουν πάρα πολλά αδιέξοδα και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η διακυβέρνηση. Εμείς εκτιμούμε ότι αυτή η κοινή διαπίστωση αποτελεί και γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε και τις όποιες συζητήσεις και τις όποιες προσπάθειες για να υπάρξει μία κάποια συνεργασία.

Κύριε Στεφάνου αναφέρατε και εσείς ότι χωρίς υποψήφιο δεν μπορεί να υπάρξει διεκδίκηση των εκλογών. Φαντάζομαι θα σκέφτεστε ήδη κάποια ονόματα να προτείνετε στις επαφές που θα έχετε γιατί οι αποφάσεις όπως αντιλαμβανόμαστε θα ληφθούν πριν το Πάσχα;
Υπάρχει έναν ρητό του Ρενέ Ντεκάρτ που λέει «σκέφτομαι άρα υπάρχω» και δεν θα σταματήσουμε να υπάρχουμε.

Δεν υπάρχει ένα short list;
Δεν θα επαναλάβω τη συζήτηση που κάνω αναφορικά με τα ονόματα. Επαναλαμβάνω το κάθε πράγμα στον καιρό του και στον τόπο του. Τώρα είμαστε στη φάση να διευθετήσουμε μία συνάντηση, να καταφέρουμε να βρεθούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουμε και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε ασφαλώς και ονόματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top