ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Σχετικά λιγότεροι ξένοι και νέοι εργαζόμενοι στον τουρισμό το 2020 λόγω πανδημίας

Eurostat: Σχετικά λιγότεροι ξένοι και νέοι εργαζόμενοι στον τουρισμό το 2020 λόγω πανδημίας

Ο τομέας του τουρισμού και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, όμως συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις αγορές εργασίας των κρατών μελών σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, παρουσιάζοντας την κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα το 2020.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο τουριστικός τομέας τείνει να εργοδοτεί περισσότερους ξένους και νέους εργαζόμενους, ωστόσο τα ποσοστά σε αυτές τις κατηγορίες μειώθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Στον τουριστικό τομέα η Eurostat περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, τις αερομεταφορές, τους τουριστικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Ο τουριστικός τομέας εργοδοτεί περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες καθώς 58% των εργαζομένων το 2020 ήταν γυναίκες. Ωστόσο, στη γενικότερη οικονομία, οι γυναίκες εργαζόμενες είναι λιγότερες από τους άντρες, καθώς το 2020 το 46% των εργαζομένων ήταν γυναίκες.

Το 2020 ο τομέας του τουρισμού εργοδοτούσε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (18% σε σύγκριση με 17% στην ευρύτερη οικονομία), ξένων εργαζομένων (13% σε σύγκριση με 8%) και νέους (9% σε σύγκριση με 7%).

Κατά την περίοδο πριν την πανδημία, και ειδικότερα το 2019, τα ποσοστά των ξένων και των νέων εργαζομένων στον τουρισμό ήταν ακόμα μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά για την γενική οικονομία (15% και 11% αντίστοιχα σε σύγκριση με 8% και για τους δύο τομείς).

Η μείωση των ποσοστών αυτών το 2020 σε σχέση με το 2020 οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους περιορισμούς στη διακίνηση πιθανών νέων ξένων εργατών και στο ότι η μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας ήταν δυσκολότερη σε μια περίοδο μειωμένης τουριστικής δραστηριότητας.

Ο τομέας του τουρισμού χαρακτηρίζεται επίσης από σχετικά υψηλά ποσοστά εργασίας μερικής απασχόλησης (23% σε σύγκριση με 19% στην ευρύτερη οικονομία), προσωρινών συμβολαίων (18% σε σύγκριση με 14%) και κατά μέσο όρο μικρότερο ποσοστό αρχαιότητας (29% των εργαζομένων παραμένουν στην ίδια θέση λιγότερα από 2 χρόνια, σε σύγκριση με 23%).

Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία με την αφορμή του ετήσιου συνεδρίου της ΕΕ για τη βιομηχανία, EU Industry Days το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά μεταξύ 8 και 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top