Συμφωνία Αναστασιάδη - Τατάρ: Σχέδιο Δράσης για ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού

Συμφωνία Αναστασιάδη - Τατάρ: Σχέδιο Δράσης για ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού

Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, απαντώντας στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο ψήφισμά του 2587 (2021), ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συμφώνησαν σε ένα Σχέδιο Δράσης «σχετικά με τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής» των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού».

Το Σχέδιο Δράσης, αναφέρεται, «αναπτύχθηκε από την Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων και περιλαμβάνει συστάσεις βασισμένες σε τρία βασικά ερωτήματα: πώς να διασφαλιστεί η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών, πώς να υπάρξει συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων οργανώσεων, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους, και πώς να συμπεριληφθεί η οπτική του φύλου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 27 Ιανουαρίου στο ψήφισμά του 2618 (2022), το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε το κοινό Σχέδιο Δράσης για τη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ενθάρρυνε τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες και οι απόψεις των γυναικών θα ληφθούν υπόψη σε μια μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων θα παρουσιάσει το Σχέδιο Δράσης και θα προσκαλέσει την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων οργανώσεων, σε μια διαδικτυακή συνάντηση σύντομα για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Με το βλέμμα στραμμένο στις «θετικές εξελίξεις» στο Κυπριακό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα όμως που το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και κανένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζεται να διακρίνει κινητικότητα στο παρασκήνιο και να επενδύει στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε καν η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης των δύο πλευρών, με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE