Αρχίζει η αποστολή εξωδίκων από τις κάμερες - Ποια η διαδικασία πληρωμής τους - Πότε ανάβουν φλας οι υπόλοιπες

Αρχίζει η αποστολή εξωδίκων από τις κάμερες - Ποια η διαδικασία πληρωμής τους - Πότε ανάβουν φλας οι υπόλοιπες

Πέραν των 30 χιλιάδων εξώδικα έχουν μαζευτεί από τις αρχές του χρόνου και θα αρχίσουν σήμερα 9/2 να αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου.

Παραδέχθηκε πως υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή τους ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου, σημειώνοντας ότι υπήρξαν αρκετά προβλήματα. «Έπρεπε να γίνουν αρκετοί έλεγχοι, να ενωθεί το σύστημα της αστυνομίας με το σύστημα της εταιρείας, να ξεκαθαριστούν οι βαθμοί ποινής για κάθε παράβαση, για να μπορούν να ενημερωθούν σωστά οι ιδιοκτήτες των οχημάτων», δήλωσε ο κ. Ευριπίδου μιλώντας στην εκπομπή ‘Μεσημέρι και Κάτι’ του Sigma.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

Ποια η διαδικασία
Όπως εξήγησε στο ThemaOnline o Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Τροχαίας Αρχηγείου, Γιώργος Μιλής, το εξώδικο αποστέλλεται με συστημένο φάκελο μέσω ταχυδρομείου στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Με τη σειρά του, ο ιδιοκτήτης έχει 15 μέρες από την παραλαβή να υποδείξει ποιος ήταν ο οδηγός του οχήματος κατά την παράβαση. Από την μέρα αποδοχής της παράβασης, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 30 μέρες να πληρώσει το εξώδικο. Αν λήξει αυτή η περίοδος, τότε ο παραβάτης έχει άλλες 15 μέρες στη διάθεσή του για να πληρώσει το πρόστιμο το οποίο όμως θα αυξηθεί κατά το ήμισυ. Αν δεν πληρωθεί ούτε στις 45 μέρες τότε αυτόματα με τη λήξη των 15 μερών αυτόματα γίνεται φάκελος στο δικαστήριο.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος μέσω του ταχυδρομείου, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος έχει τρεις προσπάθειες μέσω κλητήρα να τον βρει. Στην περίπτωση που αποτύχει και το αποδείξει, τότε αναλαμβάνει τον εντοπισμό του η αστυνομία.

Ερωτηθείς τι μπορεί να πράξει ο οδηγός του οχήματος σε περίπτωση που πιστεύει ότι δεν υπάρχει παράβαση, ο κ. Μιλής εξήγησε πως στον φάκελο με το εξώδικο περιλαμβάνονται και συγκεκριμένοι κωδικοί με τους οποίους μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας μπορεί να δει φωτογραφίες από την παράβαση. Στην περίπτωση που διαφωνεί θα πρέπει να στηρίξει τη θέση του στο δικαστήριο.

Πότε θα μπουν κι άλλες κάμερες στους δρόμους
Τέλος του Απρίλη θα ολοκληρωθεί η Α΄φάση του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Μιλή, θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους άλλες 16 κινητές κάμερες και θα τοποθετηθούν ακόμη 20 σταθερές σε επιλεγμένα σημεία ανά το παγκύπριο.
Τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί και η Β’ φάση με 66 σταθερές κάμερες σε περίπου 33 διασταυρώσεις. Συνολικά θα τοποθετηθούν περίπου 90 σταθερές κάμερες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Υπέγραψαν οδικό χάρτη οι 27 – Σε εξέλιξη οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ στη Λευκωσία

LIVE: Υπέγραψαν οδικό χάρτη οι 27 – Σε εξέλιξη οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ στη Λευκωσία

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αρχικά στο μικροσκόπιο τίθεται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2028-2034. Οι ηγέτες συζητούν σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στους νέους ίδιους πόρους και τις πηγές εσόδων. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το ThemaOnline