ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα στοιχεία για την οικονομική κρίση στα κατεχόμενα

Νέα στοιχεία για την οικονομική κρίση στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Βατάν» δημοσιεύει σήμερα τις δηλώσεις του «προέδρου» της τουρκοκυπριακής συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν σχετικά με την πορεία της οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενγκινχάν, το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα υπολογίστηκε στις 6,085 τουρκικές λίρες (ΤΛ) στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΚΤΑΜΣ, το σύνολο των εξόδων που θα πρέπει να κάνει μια ενήλικη γυναίκα για να τρέφεται υγιεινά είναι 51,57 ΤΛ ημερησίως και 1547,10 ΤΛ μηνιαίως. Τα αντίστοιχα ποσά για έναν ενήλικα άνδρα είναι 54,34 ΤΛ και 1630,20 ΤΛ, για ένα παιδί ηλικίας 15-19 χρόνων 57,75 ΤΛ ημερησίως και 1732,50 ΤΛ μηνιαίως και για ένα παιδί ηλικίας 4-6 χρόνων 39,15 ΤΛ ημερησίως και 1174,50 ΤΛ μηνιαίως. Τα συνολικά έξοδα μιας τετραμελούς οικογένειας για να τρέφεται υγιεινά ανέρχονται σε 6,085 ΤΛ, ποσό το οποίο αγγίζει τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μπενγκιχάν είπε ότι παρόλο που υπήρξε μια αύξηση στον κατώτατο μισθός στα κατεχόμενα από την 1η Ιανουαρίου 2022, εξήγησε ότι εξαιτίας της πτώσης της αξίας της ΤΛ έναντι του ξένου συναλλάγματος, ο κατώτατος μισθός, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 380 στερλίνες, σήμερα είναι 330 λίρες Αγγλίας.

Ο κ. Μπενγκιχάν αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό, ο οποίος με βάση τα «επίσημα» στοιχεία του «τμήματος στατιστικής», τον Ιανουάριο του 2022 έφθασε το 5,48% και τον τελευταίο ένα χρόνο το 53,36%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top