Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Eπιχείρηση συσπείρωσης στον ΔΗΣΥ- Tα δύο άγνωστα κομμάτια του παζλ

11.02.2022
12:09
Πολιτική

Η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προώθηση εκκρεμούντων θεμάτων, η επανεξέταση ζητημάτων που χρήζουν ρύθμισης, ο καλύτερος συντονισμός, οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και η βελτίωση της επικοινωνιακής εικόνας, είναι ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, στην ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΔΗΣΥ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 12/2 στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία. Υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και Δήμαρχοι που είναι μέλη του ΔΗΣΥ κλήθηκαν να δώσουν το παρών τους στη σύσκεψη με την ηγετική ομάδα του κόμματος, υπό τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η σύναξη θα ασχοληθεί με ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από ζητήματα αιχμής, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, το σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», το μεταναστευτικό, τα ζητήματα εργασίας, στέγασης, η πανδημία, η κατάσταση στα σχολεία, το Κυπριακό, και γενικά τα μεγάλα θέματα που έχουν σημαίνουσα θέση στην πολιτική ατζέντα.

Εμφαση θα δοθεί στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ώστε να υπάρξει αξιοποίηση του χρόνου, με την προώθηση στη Βουλή των θεμάτων που επείγουν. Η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου θεωρείται το «ευαγγέλιο» τόσο για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας ώστε από την άλλη να αποτελέσει την προμετωπίδα του κόμματος στην προεκλογική εκστρατεία για το 2023. Γενικό Σύστημα Υγείας, διαχείριση της πανδημίας, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και άλλα, είναι μερικά από τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση πιστώνεται με θετικό πρόσημο και γι´αυτό θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα ακόμη ζήτημα αιχμής, με τοπικό αλλά και παραταξιακό ενδιαφέρον σε κάθε γωνιά της Κύπρου, ενώ επίσης, έμφαση θα δοθεί στην προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών αλλά και μικρότερων έργων, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή σημασία, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην επικράτεια.

Ο καλύτερος συντονισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας με τα κυβερνητικά στελέχη του κόμματος παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα που όλοι θέλουν να κερδηθεί, ώστε να περιοριστεί η διελκυστίνδα μεταξύ «κομματικών» και «κυβερνητικών», που κατά καιρούς εμφανίζεται και δημιουργεί αχρείαστες μικρές ή μεγαλύτερες εντάσεις, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και αποδοτικότητα.

Ψήφος υπέρ Αβέρωφ

Πέραν της πρακτικής της διάστασης, η συνάντηση έχει και ισχυρό συμβολισμό, αφού η ηγεσία του κόμματος θέλει πάση θυσία να περιορίσει την εσωστρέφεια και να ελαχιστοποιήσει τις όποιες διαρροές. Η εδραίωση εικόνας συλλογικότητας και σύμπνοιας είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία θέλει να στείλει στη βάση το μήνυμα ότι το κόμμα καλείται να δώσει μια κρίσιμη μάχη ενωμένο και συσπειρωμένο, διαφορετικά η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η ηγετική ομάδα του κόμματος επιδιώκει να επιτύχει δυναμικό μπάσιμο στην προεκλογική εκστρατεία και επενδύει πολλά στη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα κλειδώσει η υποψηφιότητα του προέδρου της παράταξης για τις προεδρικές εκλογές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζει το πλάνο στρατηγικής που θα ακολουθήσει, αλλά προς το παρόν έχει δύο σοβαρές εκκρεμότητες.

Η πρώτη έχει να κάνει με τις διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης και η δεύτερη είναι το κομμάτι του παζλ που υπολείπεται στην όλη εικόνα και ονομάζεται Νίκος Χριστοδουλίδης. Oι πληροφορίες φέρουν τον τέως ΥΠΕΞ να αποφασίζει σύντομα τις κινήσεις του. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα ανακοινώσει τη λειτουργία πολιτικού γραφείου, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως το πρώτο βήμα στο δρόμο προς το 2023.