ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Χωριό-«φάντασμα» αναδύθηκε από την υποχώρηση της στάθμης τεχνητής λίμνης

Ισπανία: Χωριό-«φάντασμα» αναδύθηκε από την υποχώρηση της στάθμης τεχνητής λίμνης

Ένα χωριό – φάντασμα αναδύθηκε στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας που άδειασε μια τεχνητή λίμνη στα σύνορα με την Πορτογαλία, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των τουριστών, που θέλησαν να επισκεφθούν ερείπια και απομεινάρια μιας ζωής που μπήκε στον «πάγο».

Η στάθμη της λίμνης υποχώρησε στο 15% της χωρητικότητάς της, φέρνοντας και πάλι στο φως το χωριό Αθερέδο, στην επαρχία της Γαλικίας, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνική λίμνη Άλτο Λιντόσο.


«Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», δήλωσε ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Α Κορούνια, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

Στο λασπωμένο έδαφος, που έχει ραγίσει από την ξηρασία, οι τουρίστες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια. Κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια. Μία βρύση με νερό τρέχει ακόμη από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

Στο πάλαι ποτέ καφενείο εντοπίζει κανείς κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπίρας. Δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο, υπάρχει ένα παλιό αυτοκίνητο, που έχει σκουριάσει. Drone δείχνουν τα ερειπωμένα κτήρια.

Η δήμαρχος της κοινότητας Λόμιος, Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, στην οποία ανήκει το Αθερέδο αναφέρθηκε στην έλλειψη βροχόπτωσης το τελευταίο διάστημα, ειδικά τον Ιανουάριο, που μείωσε τη στάθμη της λίμνης. Επίσης, επέκρινε την «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Έξι τεχνητές λίμνες σταμάτησαν τη χρήση νερού

Ήδη, από την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε την εντολή να σταματήσουν τη χρήση νερού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άρδευσης έξι λίμνες. Μεταξύ αυτών και η Άλντο Λιντόσο. Ο λόγος ήταν η επιδείνωση της ξηρασίας. Η EDP δεν έκανε σχόλιο στο Reuters.

Τα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, κάτοικοι πολλών ισπανικών χωριών διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούσαν τις λίμνες μετά από μια ταχεία άντληση από μια λίμνη από την εταιρεία Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τήρησε τους κανόνες.

Στο 44% της χωρητικότητας οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας

Τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας βρίσκονται στο 44% της χωρητικότητάς τους. Το ποσοστό είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο του περίπου 61% την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018. Πηγή του υπουργείου είπε ότι οι δείκτες ξηρασίας έδειξαν μια πιθανή επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν εντόπισαν ακόμη γενικευμένο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Χοσέ Άλβαρες, πρώην οικοδόμος από το Λόμπιος, ένιωσε ένα μείγμα νοσταλγίας και μοιρολατρίας, ενθυμούμενος τότε που δούλευε στο Αθερέδο. «Είναι τρομερό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι πεθαίνουν και κάποιοι ζουν», είπε.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top