Η ταινία «Shame» με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender ακολουθεί τη ζωή ενός γοητευτικού και φαινομενικά επιτυχημένου και συνηθισμένου άντρα, με ένα μεγάλο μυστικό: τον εθισμό του στο σεξ.
Η ανάδειξη της κανονικότητας του χαρακτήρα αυτού ήταν και το μέλημα του ηθοποιού, καθώς όπως είχε σημειώσει σε συνέντευξή του, ήθελε να «υπάρχει ένα στοιχείο στο οποίο οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους».
Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν και η σωστή προσέγγιση καθώς ένας στους δέκα άντρες και μια στις 12 γυναίκες είναι εθισμένοι στο σεξ. Όσον αφορά τους άντρες και σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η συγκεκριμένη κατάσταση γνωστή και ως «υπερσεξουαλική διαταραχή» σχετίζεται με την αυξημένη ωκυτοκίνη στο αίμα τους. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Η συγκεκριμένη ορμόνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, ενισχύει το δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι, και ενδέχεται να κάνει τους άνδρες ή τις γυναίκες να έλκονται από πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα αλλά και να κάνει το σεξ πιο ικανοποιητικό.
«Η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαταραχή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς (CSBD) και μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό στόχο μελλοντικών θεραπευτικών φαρμάκων που θα ρυθμίζει αυτή την ορμόνη» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ανδρέας Χατζηττοφής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.
Το αντικείμενο της μελέτης
Οι ερευνητές σύγκριναν τα δείγματα αίματος από 64 άντρες εθισμένους στο σεξ και 38 άντρες χωρίς σεξουαλικό εθισμό και συμπέραναν ότι τα άτομα με την υπερσεξουαλική διαταραχή είχαν υψηλότερα επίπεδα της ωκυτοκίνης.
Επιπλέον, η ορμόνη της αγάπης παίζει βασικό ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά και οι αφύσικες τιμές της μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό στο σεξ.
Το γεγονός ότι ερευνητές διαπίστωσαν γενετικές διαφορές των αντρών με υπερσεξουαλικότητα αποτελεί μια καλή απόδειξη για όσους θεωρούν ότι αυτή η διαταραχή δεν είναι μια πραγματική κατάσταση και αρνούνται να το αποδεχτούν.
Αυτή η άρνηση όμως μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή τους, όπως ασταθείς σχέσεις, αγχώδεις διαταραχές μέχρι και κατάθλιψη.
Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Μόλις το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε για πρώτη φορά τη σεξουαλική εξάρτηση ως ψυχική ασθένεια.
Η διαταραχή ορίστηκε ως ένα «επίμονο μοτίβο αποτυχίας ελέγχου των έντονων, επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών παρορμήσεων ή παρορμήσεων που καταλήγουν σε επαναλαμβανόμενη σεξουαλική συμπεριφορά».
Είναι γνωστό ωστόσο ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών ότι η διαταραχή αυτή αξίζει να συμπεριληφθεί στις ψυχικές ασθένειες.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις