Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν προοδεύσει πολύ»

13.02.2022
15:04
Πολιτική

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα στη Λευκωσία τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, την Αυτού Υψηλότητα Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud. Είμαι ακόμη πιο ευτυχής, Υψηλότατε, που εσείς και η αντιπροσωπεία σας είστε οι πρώτοι συνάδελφοι που υποδέχομαι μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου τον περασμένο μήνα.

Θα ήθελα καταρχάς να σημειώσω ότι παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν προοδεύσει πολύ και έχουν αποκτήσει στέρεες βάσεις.

Σήμερα μας δόθηκε μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε μια σειρά από διμερή θέματα και συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη σύναψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου της εταιρικής μας σχέσης, σύμφωνα με το Όραμα 2030. Η σημερινή μας συνάντηση είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βασίλειο, ενώ συζητήσαμε και την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για τη φιλοξενία της «Expo 2030», μια πολύ ισχυρή πρόταση, την οποία βλέπουμε θετικά.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, μια περιοχή της οποίας η σταθερότητα και η ασφάλεια απειλούνται από τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχω μεταφέρει στον συνάδελφό μου την απεριόριστη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Σαουδικής Αραβίας και τη θέση μας ότι η τελευταία επίθεση με drone στο αεροδρόμιο της Abha είναι κατηγορηματικά καταδικαστέα. Τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του είδους στην εδαφική επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων στενών εταίρων του Κόλπου είναι πέραν κάθε λογικής και θέτουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων και απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Καθώς στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων στη Σαουδική Αραβία, συζητάμε πώς οι υπεύθυνοι για μια τέτοια κατακριτέα συμπεριφορά θα λογοδοτήσουν, με τρόπο που θα ενίσχυε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διπλωματική πρόοδο στο ζήτημα της Υεμένης, που θα δώσει τέλος στην καταστροφική ανθρωπιστική τραγωδία στη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα προπύργια του αραβικού κόσμου και η Κύπρος συνδέεται λόγω γεωγραφίας και ιστορίας με αυτό το μέρος του πλανήτη, επομένως η σημερινή ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα ουσιώδους σημασίας. Συζητήσαμε τη σύγκρουση στη Συρία, τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, θέματα για τα οποία οι απόψεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Κατά τη συνάντησή μας είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα ενόψει του Συμβουλίου ΕΕ - ΣΣΚ της επόμενης εβδομάδας, του οποίου ο συνάδελφός μου θα συμπροεδρεύσει. Θέλω να τονίσω τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στον μεγαλύτερο και καλύτερο συντονισμό με τους εταίρους μας στον Κόλπο και το γεγονός ότι είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μιας στρατηγικής προσέγγισης στις σχέσεις ΕΕ - Σαουδικής Αραβίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό Al Saud για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Του παρουσίασα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνουμε, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της χώρας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Υψηλότατε, η υποστήριξη στη βάση αρχών της Σαουδικής Αραβίας προς την Κύπρο στέλνει πολλά μηνύματα και αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο σας έναν φίλο.

Τελειώνοντας, εύχομαι, αγαπητέ συνάδελφε, να σας καλωσορίσω στο μέλλον και πάλι στην Κύπρο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά καθώς η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική αξία.