ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίδικα στην Ολομέλεια της 17ης Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Τελεσίδικα στην Ολομέλεια της 17ης Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται τελεσίδικα στις 17 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο για την σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μαζί με το νομοσχέδιο για το «λόμπινγκ» βρίσκονταν στην ατζέντα της προηγούμενης Ολομέλειας, ωστόσο λόγω κάποιων τελευταίων αλλαγών, το κείμενο δεν ήταν έτοιμο για να τεθεί ενώπιον του Σώματος. Σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, σήμερα, συζητήθηκαν αποκλειστικά οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο οδηγείται τελεσίδικα στην Ολομέλεια της Βουλής της ερχόμενη Πέμπτη.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όπως καταγράφεται στο ενοποιημένο κείμενο που θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας, ανέφερε ότι βάσει του νόμου συστήνεται ένα Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο δικαστή, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει, που ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και μέλη τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Πρόσθεσε ότι αυτό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εντός 40 ημερών θα καταθέτει κατάλογο δεκαπέντε προσώπων -δηλαδή το τριπλάσιο του αριθμού των ατόμων που θα απαρτίζουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς που θα είναι πέντε - στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα στην Επιτροπή Νομικών. Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή, εξήγησε, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα καταθέτει τον κατάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσα από αυτόν θα διορίζει τα πέντε μέλη που θα απαρτίζουν την Αρχή. Η θητεία των μελών της Αρχής θα είναι εξαετής.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, η Επιτροπή θα έχει πλήρεις ερευνητικές δραστηριότητες. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων για πρόσθεση και ανακριτικών αρμοδιοτήτων στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ωστόσο όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο θέμα έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές από την Νομική Υπηρεσία και από άλλους. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να καταθέσει όποια τροπολογία επιθυμεί στην Ολομέλεια.

«Θεωρώ και πιστεύω ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στέλνουμε ένα σημαντικότατο μήνυμα και εντός και εκτός Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι ο νόμος αυτός δεν είναι μόνο προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης και την άντληση της πρώτης δόσης από αυτό. Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι η Κύπρος πλέον με νομοθετήματα, με πράξεις, εναρμονίζεται πλήρως με τα σύγχρονα κράτη και ειδικότερα με τα κράτη της ΕΕ.

Επανέλαβε ότι μόνο με πράξεις «μπορούμε να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που τοποθετούν είτε την Κύπρο, είτε το σύστημα στην Κύπρο σε κατηγορίες στις οποίες δεν πρέπει να βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top