ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την εξίσωση ανδρών και γυναικών»

ΠτΔ: «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την εξίσωση ανδρών και γυναικών»

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την επιτυχία ή την εξίσωση ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης του Γραφείου της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων για το 2020.

Η επίδοση της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες, τις δράσεις και τα προγράμματα του Γραφείου, που στόχο έχουν την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας, έγινε κατά τη συνάντηση του Προέδρου με την Επίτροπο, Ιωσηφίνα Αντωνίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για την επίτευξη της ισότητας, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέρα με τη μέρα ή χρόνο με τον χρόνο οι αντιλήψεις αρχίζουν να διαφοροποιούνται, να αναγνωρίζεται βεβαιότατα ο ρόλος της γυναίκας».

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι «οι γυναίκες έχουν συγκρότηση πολλές φορές υπερβάλλουσα και από αυτή που θεωρείτο ότι διέθεταν οι άνδρες» και πρόσθεσε ότι η ισότητα μπορεί να κατορθωθεί με αλληλοσεβασμό και ιδίως αν αναγνωρίσουν και οι γυναικείες οργανώσεις τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν.

Τόνισε την ικανοποίησή του για τη σύνθεση του νυν Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο «για πρώτη φορά υπάρχουν πέντε γυναίκες» και εξέφρασε την ελπίδα όσοι ακολουθήσουν στο αξίωμα «να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ την ίδια ώρα ανάλογο φαινόμενο να παρατηρηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Κατέληξε ότι «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι γυναίκες, από τις ίδιες εξαρτάται εφόσον οι πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν υποψήφιες για εκλογή στα διάφορα Σώματα που εκλέγονται, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις κυρίες που εκπροσωπούν την κάθε πολιτική παράταξη, έτσι ώστε να αυξηθεί και το ποσοστό συμμετοχής στο Κοινοβούλιο».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την κ. Αντωνίου για το έργο του Γραφείου της καθώς και για το έργο των άλλων Αρχών Ισότητας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να έχει σχέδιο δράσης για την ισότητα πριν δέκα χρόνια, δήλωσε η κ. Αντωνίου

«Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, ως γραφείο προσπαθήσαμε να παραμείνουμε σταθεροί στη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Η Επίτροπος Ισότητας, αναφερόμενη στο Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, είπε ότι «είναι ένα σχέδιο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να το έχει πριν δέκα χρόνια».

Εξέφρασε, όμως, την περηφάνεια της, τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για τη Βουλή, που με νομοσχέδια και προτάσεις νόμου εξόπλισαν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για προστασία απέναντι στα έμφυλα εγκλήματα.

Τόνισε, βέβαια, ότι «οι νόμοι από μόνοι τους δεν έφεραν ποτέ ουσιαστικά αποτελέσματα και ισότητα και αυτό που μας ταλανίζει είναι το θέμα της νοοτροπίας, των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων».

Απαραίτητη η καλλιέργεια συνείδησης ισότητας από το σχολείο, μέχρι τα δικαστήρια, λέει η Επίτροπος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καλλιέργεια συνείδησης ισότητας, η Επίτροπος δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να ανοίξει συζήτηση και σε επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος», καθώς η κουλτούρα διαμορφώνεται από μικρή ηλικία. Υποστήριξε, δε, ότι «αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα έπρεπε να αρχίζουν από το νηπιαγωγείο και να τελειώνουν στα Ανώτατα Ιδρύματα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όπως αποδείχθηκε και από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση της Βρετανίδας, το πρόβλημα στην αντιμετώπιση των έμφυλων εγκλημάτων, οφείλεται στην εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι στη σοβαρότητα των ποινών, που όπως είπε είναι αρκετά ψηλές στην Κύπρο. «Όλοι χρειαζόμαστε επιμόρφωση και μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 - 2023 προβλέπεται και επιμόρφωση αστυνομικών, δικαστών και όλων των φορέων όπου θα καταλήξει το πρόβλημα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε, και υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν αντιδράσεις για την επιμόρφωση των Δικαστών, «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους».

«Αν η απόφαση του Ανωτάτου (στην υπόθεση της Βρετανίδας) έστειλε ένα ευχάριστο μήνυμα, είναι ότι υπάρχει προβληματισμός και υπάρχουν δικαστές που αποφασίζουν να στείλουν τέτοια μηνύματα. Σε άλλες εποχές, κάτι τέτοιο μπορεί να μη συνέβαινε», τόνισε.

Χάσμα 10,4% στις αμοιβές γυναικών και αντρών στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση της ισομισθίας γυναικών και αντρών εργαζομένων, η Επίτροπος είπε ότι στο δημόσιο τομέα αυτή κατοχυρώνεται από τις μισθοδοτικές κλίμακες, ενώ «στον ιδιωτικό τομέα γίνεται μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανισομισθία, από τους επιθεωρητές του Γραφείου Εργασίας».

«Ως Γραφείο, είχαμε κάνει μία πρόταση στη Βουλή, να υπάρξει διαφάνεια στους καταλόγους μισθοδοσίας μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών στην Κύπρο. Είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και έχει βοηθήσει στην εξάλειψη αυτού του χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών. Στην Κύπρο, το χάσμα ανέρχεται στο 10,4% και αυτό είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στην εξουσία, φαινόμενο που φέρνει την Κύπρο στην 21η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στη λίστα που καταρτίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι χαμηλή γιατί οι πατριαρχικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα, δεν επηρεάζουν μόνο τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες» και εξήγησε ότι «μεταξύ των γυναικών υπάρχει η αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας ανήκει στους άντρες και ο ιδιωτικός τομέας στις γυναίκες».

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, έχει ξεκινήσει σειρά σεμιναρίων, που αφορά γυναίκες πολιτικά στελέχη, για την «επιμόρφωση και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του ρόλου που μπορεί διαδραματίσει μία γυναίκα», τα οποία αφορούν γυναίκες από κομματικά επιτελεία, γυναίκες από τον συνδικαλισμό, από την κοινωνία των πολιτών και από τις γυναικείες οργανώσεις. «Θεωρώ ότι είναι μία καλή αρχή για να μπει μία βάση και να μπορέσουμε σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο να πεισθούν ότι οι γυναίκες μπορούν να αντεπεξέλθουν και μετά να πεισθούν και όλοι οι άλλοι», κατέληξε η Επίτροπος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top