ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για κινδύνους αν αγνοηθεί το αυξανόμενο χρέος φτωχών χωρών

Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για κινδύνους αν αγνοηθεί το αυξανόμενο χρέος φτωχών χωρών

Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους στις φτωχές χώρες φαίνεται απίθανο να επιλυθεί από την Ομάδα κρατών των G20, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την στιγμή που τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους δανειολήπτες, οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο πρόκειται να συναντηθούν στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ αμφισβητεί το ότι θα υπάρξει σύντομα ψήφισμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μη βιώσιμων χρεών.

«Η στασιμότητα είναι πραγματικά, πραγματικά προβληματική», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ προειδοποίησε ότι η μέση διάρκεια μιας κρίσης δημόσιου χρέους είναι εννέα χρόνια, κάτι που θα δημιουργήσει μια «χαμένη δεκαετία» για ήδη ευάλωτες χώρες, όπως σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, η G20 έθεσε σε εφαρμογή πρωτοβουλία που αφορούσε την αναστολή εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους για να βοηθήσει τις χώρες καθώς αύξησαν το δανεισμό τους για να αντιμετωπίσουν τις δίδυμες κρίσεις, υγειονομική και οικονομική. Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το λεγόμενο κοινό πλαίσιο που προορίζεται να προσφέρει έναν τρόπο αναδιάρθρωσης μεγάλων χρεών, παραμένει υπό αβεβαιότητα και μόνο τρεις χώρες - το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Ζάμπια - ζήτησαν διαπραγμάτευση χρέους.

Το πρόβλημα, είπε η κ. Ράινχαρτ, είναι ότι «αυτές οι μικρές χώρες δεν είναι συστημικές» και δεν πρόκειται «να σπάσουν την παγκόσμια προοπτική» αύξησης του χρέους.

Οι προηγμένες οικονομίες πρόσφεραν ανοχή του χρέους για να βοηθήσουν τις χώρες οι οποίες είχαν ήδη υψηλή φτώχεια και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά «η ζημιά είναι ακόμη σε εξέλιξη», όπως τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν αναμένει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους στη συνάντηση των G20 αυτή την εβδομάδα, η αξιωματούχος είπε: «Ελπίζω να το κάνουν. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξη».

«Δεν είναι αυτά που βλέπεις» που σε κάνουν να ανησυχείς, «αλλά αυτά που δεν βλέπεις», είπε κ. Ράινχαρτ, σημειώνοντας την έλλειψη πληροφοριών για τα «κρυφά μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top