ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωνάζουν οι καταναλωτές για την τιμή του γάλακτος - Ζητούν να καθοριστεί πλαφόν

Φωνάζουν οι καταναλωτές για την τιμή του γάλακτος - Ζητούν να καθοριστεί πλαφόν

Οι πρόσφατες αυξήσεις κατά περίπου 3% στην τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται υπό τις περιστάσεις, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος καλεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των υποχρεώσεών τους και να ανταποκριθούν στο ρόλο και τα καθήκοντά τους αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών».

Η θέση του, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως η έκδοση Διατάγματος από την Υπουργό Ενέργειας για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος καλεί τους καταναλωτές, «ως μέτρο αντίδρασης τους στην αύξηση των τιμών, να ζητούν και να προτιμούν να αγοράζουν το φρέσκο παστεριωμένο γάλα με τη χαμηλότερη τιμή» και προσθέτει πως υπάρχει στην αγορά φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε χαμηλότερη τιμή από αυτές που διαμορφώθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Αναφερόμενος στους λόγους στους οποίους βασίζεται η εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος δεν δικαιολογούνται στο παρών στάδιο, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι η τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή το γάλα από τους αγελαδοτρόφους, είναι σταθερή από το 2015 που επιβλήθηκε η τελευταία αύξηση από τους παραγωγούς, ενώ η μέση παγκύπρια αύξηση στις λιανικές τιμές του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος των τελευταίων χρόνων για το 2019 ήταν 2,21%, για το 2020 ήταν 2,78%, για το 2021 ήταν 0,5% και το 2022 είναι 3%.

Αναφέρει επίσης ότι οι αυξήσεις επιβλήθηκαν σε μια περίοδο που τα βασικά κόστη παραγωγής ήταν αισθητά μειωμένα και προσθέτει ότι «το 2020 επιβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 2,78%, όταν το κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν στο χαμηλότερο τους επίπεδο χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση στην πρώτη ύλη».

Σε σχέση με δημόσια δήλωση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ότι οι αυξήσεις στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι δικαιολογημένες και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβασή του Υπουργείου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διερωτάται πώς Υπηρεσία και Υπουργείο «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες αυξήσεις είναι δικαιολογημένες, όταν τα τελευταία τρία χρόνια, οι γαλακτοβιομηχανίες, αντί να μειώσουν τις τιμές τους επέβαλαν αύξηση πέραν του 5% και πρόσφατα επέβαλαν ακόμα μια αύξηση ύψους 3%».

«Είναι εμφανές ότι σήμερα υπάρχουν αισθητές αυξήσεις στα κόστη παραγωγής», αναφέρει και προσθέτει ότι «αυτές όμως οι αυξήσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν μέσα στο πλαίσιο των προηγούμενων αυξήσεων και όχι στο πλαίσιο μιας αύξησης σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο».

Τέλος, ο Σύνδεσμος διερωτάται αν η πολιτική του υπολογισμού της αύξησης γίνεται με σύγκριση των κόστη παραγωγής με τον προηγούμενο χρόνο, «γιατί τότε οι τιμές δεν μειώθηκαν όταν τα κόστη παραγωγής των προηγούμενων χρόνων μειώθηκαν αισθητά, όπως για παράδειγμα το 2020».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top