Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τεκμηριωμένη απάντηση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ – «Οι αυξήσεις στις τιμές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο» - ΠΙΝΑΚΕΣ

17.02.2022
16:19
Πολιτική

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα συγκριτικά με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά χώρες, είπε σήμερα 17/2 ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωσήφ είπε απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι «στο ΑΚΕΛ αρέσκονται στην ανεδαφική κριτική. Προς άρση της παραπληροφόρησης και ως απάντηση στα όσα τις τελευταίες μέρες διατείνονται όσον αφορά την αύξηση των τιμών και τις τάχα ευθύνες της Κυβέρνησης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε πως οι αυξήσεις στις τιμές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο προκύπτει από την απότομη αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που επηρεάζονται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και από τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Φαινόμενα για τα οποία δεν ευθύνεται η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα συγκριτικά με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά χώρες. Επιπλέον η χώρα μας είναι από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον θεσμό της ΑΤΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το θέμα που προέκυψε έχει ήδη λάβει στοχευμένα μέτρα προς άμβλυνση του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά (π.χ. επιδότηση τιμής και μείωση ΦΠΑ για ηλεκτρισμό, ειδικό επίδομα για ορεινές περιοχές κ.ο.κ). Δεδηλωμένη είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να αξιολογεί τα δεδομένα και να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Η Κυβέρνηση, βεβαίως, ευθύνεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας μας να αντιμετωπίζει ξαφνικές οικονομικές κρίσεις, όπως η σημερινή, μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή πολιτικών που μας οδήγησαν από ποσοστό ανέργων στο 17%, με την επιστροφή σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την εφαρμογή του ΕΕΕ, με την Κύπρο να είναι ένα βήμα πριν την εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού, με τη σημαντική αύξηση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και με την εφαρμογή μιας νέας ολιστικής στεγαστικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των νεαρών ζευγαριών.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί καταγράφεται την ώρα που τα τελευταία χρόνια η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2013 που οι ίδιοι δημιουργήσαν και ενώ εδώ και δύο χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και ορθολογισμό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις προοπτικές των επόμενων γενεών, με στοχευμένες λύσεις προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με έμφαση στους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Μπορείτε να βρείτε σχετικούς πίνακες εδώ.

Νωρίτερα το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του είχε σημείωσει: "Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της Κύπρου έχει πάει είκοσι χρόνια πίσω τεκμηρίωσε στην έκθεση του το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου. Την ίδια ώρα, όλοι παραδέχονται, ότι ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να υποχωρήσει σύντομα. Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι κάθε μέρα που περνά το κόστος ζωής θα εξατμίζει γρηγορότερα τους μισθούς. Και όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει τίποτα να κάνει. Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα μελετήσει το ζήτημα… τους επόμενους μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι αυτοί που κυβερνούν δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα που ζει η κοινωνία."