ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν θεωρείται λήξαν το θέμα Πανεπιστημιακής σχολής για το Δήμο Λάρνακας – Ρίχνει το γάντι στην Κυβέρνηση

Δεν θεωρείται λήξαν το θέμα Πανεπιστημιακής σχολής για το Δήμο Λάρνακας – Ρίχνει το γάντι στην Κυβέρνηση

 

Πυρ ομαδών στη Λάρνακα κατά της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή το ναυάγιο σε σχέση με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας.

 Ο δήμος της πόλης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην επίμαχη επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, πέραν από τον προϋπολογισμό της νέας πρυτανείας που αναφέρει κόστος 100 εκατομμύριων ευρώ για τη δημιουργία της σχολής, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των εξόδων προσωπικού σε βάθος 10ετίας, δεν προσκομίστηκαν άλλα στοιχεία που να δείχνουν ότι η πολιτική απόφαση που πάρθηκε για τη σχολή βασιζόταν σε διαφορετικά δεδομένα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λάρνακας διερωτάται, εάν πράγματι ισχύει το πιο πάνω κόστος, ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη επειδή παρουσιάστηκαν διαφορετικά δεδομένα στην κυβέρνηση, αφήνοντας εκτεθειμένη για ακόμα μια φόρα την Λάρνακα.

Αναφορικά με το θέμα του χώρου όπου θα στεγαζόταν η σχολή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι αφού αποκλείστηκε ο χώρος του πρώην λεπροκομείου (είναι περιοχή Natura), προτάθηκαν άλλοι τρεις χώροι, ένας εκ των οποίων ήταν ο χώρος του παλιού αεροδρομίου, όπου το κόστος ανέγερσης θα μειωνόταν σημαντικά. Προτάθηκε, επίσης, άλλη κρατική γη, στην οποία και πάλι το κόστος θα ήταν χαμηλό ή το ίδιο με την ανέγερση της σχολής στο πρώην λεπροκομείο. «Το θέμα ίδρυσης πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα δεν θεωρείται ότι έχει λήξει.

Στο παρών στάδιο ο δήμος εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει ενώπιον του για δημιουργία κρατικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θεωρεί ότι η δημιουργία μιας τέτοιας σχολής αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση, όπως εκφράστηκε πολλές φορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Δήμος Λάρνακας αναμένει ότι αυτή η πολιτική απόφαση θα υλοποιηθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτούσια η επιστολή

Η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, ημερομηνίας 15/2, που παρουσιάστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αναφέρει ότι είχε ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκτίμηση κόστους και άλλων προαπαιτούμενων (π.χ. χώρος στέγασης, έσοδα από δίδακτρα) για τη δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο, προέκυψε τεράστια απόκλιση από την αρχική εκτίμηση κόστους (15 εκατ.) στην οποία στηρίχθηκε η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μ’ επακόλουθο το εκτιμώμενο κόστος να ανέλθει πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι η αρχική συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο και το Δήμο Λάρνακας για τον χώρο στον οποίο θα στεγαζόταν η σχολή (πρώην λεπροκομείο), έπαψε να ισχύει και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η στέγασή της. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Υπουργός Παιδείας προχώρησε σε σχετική ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου κι ενόψει των δεδομένων που διαμορφώθηκαν, σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της πολιτείας, διαφάνηκε ότι η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί.   

«Πρύτανης κοροϊδίας»     

Για το θέμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση και η Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λ/κας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως «πρύτανη της κοροϊδίας». Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως οι ευτελείς και φαιδρές, όπως τις χαρακτηρίζει, δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την τεράστια απόκλιση από την αρχική εκτίμηση κόστους της σχολής και την αδυναμία στέγασης της σχολής λόγω αλλαγής του χώρου, δεν γίνονται πιστευτές από κανένα Λαρνακέα. Υπενθυμίζει, δε, ότι η εξαγγελία της σχολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, το 2017, το 2018 και το 2019 είναι καταγραμμένη και καταχειροκροτημένη. Το ΑΚΕΛ Λ/κας καταλήγει ότι στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση πως απευθύνονται σε ιθαγενείς… Ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ Λ/κας, σημειώνοντας πως είναι καιρός η πόλη να σταματήσει ν’ αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top