ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος ΥΠΑΜ για Κυπριακό - Πρέπει να αποδεκτούν την τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο

Τούρκος ΥΠΑΜ για Κυπριακό - Πρέπει να αποδεκτούν την τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο

Πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κληθείς από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ είπε ότι η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ήταν πολύ θετική και εποικοδομητική,κατηγορώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ότι προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Χουλουσί Ακάρ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Κύπρο, ανέφερε ότι “πρέπει να καταλάβουν ότι η τδβκ έχει ίσα δικαιώματα και πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική ύπαρξη. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους την τουρκική παρουσία. Ήμασταν εκεί όταν δεν ήταν κανένας άλλος. Επομένως, είναι απαραίτητο να τα δούμε με αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, την κοινωνική δομή και τις αξίες. Οι άνθρωποι εκεί θα πρέπει να σέβονται και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας”.

Θετική συνάντηση με Παναγιωτόπουλο
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ο Χουλούσι Ακάρ είπε “είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αυθόρμητη”. Ανέφερε ότι επανέλαβαν την πρόσκλησή τους για πραγματοποίηση στην Άγκυρα της τέταρτης συνάντησης για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

“Η Τουρκία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, με διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε τις διαφορές μας, είναι αλήθεια, αλλά λέμε να καθίσουμε και να τις συζητήσουμε".

Συνεχίζοντας είπε ότι στόχος τους είναι τα μέρη να επωφεληθούν από τον πλούτο της περιοχής με ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. "Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Λέμε ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Περιμένουμε να ανταποκριθούν. Παρ` όλη αυτή την καλοπροαίρετη προσέγγιση, δυστυχώς συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική, αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας. Υπάρχει διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες που τα διευθετούν όλα αυτά. Δεν μπορείτε να μην υπολογίζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων. Πρέπει να εφαρμόσετε τα άρθρα αυτών των συμφωνιών που έχουν και τη δική σας υπογραφή, δεν εφαρμόζετε κάτι που δεν θέλετε”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, “υπάρχει μια επεκτατική αντίληψη στη βάση των δηλώσεων και των ενεργειών ορισμένων Ελλήνων πολιτικών. Επιχειρείται να δημιουργηθεί μια τεχνητή αντίληψη απειλής από την Τουρκία. Η Ελλάδα, που επιδεικνύει μία ιδιαίτερη αγάπη για τους εξοπλισμούς, προσπαθεί να επιδιώξει κάποιες συμμαχίες. Λέμε, αυτές είναι μάταιες προσπάθειες. Το εκφράζουν και οι σοφοί, λογικοί Έλληνες. Ενώ υπάρχουν τόσα οικονομικά προβλήματα, η σπατάλη των ευκαιριών και των οικονομικών πόρων του ελληνικού λαού, λόγω της αγάπης για εξοπλισμούς, ενοχλεί πρωτίστως και ιδιαιτέρως τον ελληνικό λαό και του αυξάνει το βάρος του”, δήλωσε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, σέβεται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Ελλάδας. “Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος από άποψη γεωγραφίας, πληθυσμού, στρατού, οικονομίας, ιστορίας και αξιών. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν”, ήταν η δήλωσή του.

Όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός “είναι μεγάλο λάθος η Ελλάδα να προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης”.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, "είναι λυπηρό ορισμένοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας, κάποιοι από τους φίλους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να το αντιλαμβάνονται έτσι. Δεν πρέπει να συμφωνούν σε αυτό. Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ είναι προκατειλημμένα, μονόπλευρα και υποστηρίζουν τυφλά τους Έλληνες. Αφήνοντας τα γεγονότα στην άκρη, αγνοώντας τα, έχουν μια προσέγγιση σαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά επίτηδες για να μην λυθεί η υπόθεση”, υποστήριξε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top