ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Δασών: Δίνει εξηγήσεις για το κλάδεμα δέντρων στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα

Τμήμα Δασών: Δίνει εξηγήσεις για το κλάδεμα δέντρων στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθώς επίσης και τα πρόσφατα δημοσιεύματα διάφορων Μ.Μ.Ε., το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί να αναφέρει τα πιο κάτω:

α) Η κλάδευση ευκαλύπτων στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα, στη Λεμεσό, έχει διενεργηθεί με οδηγίες του κοινοτικού συμβουλίου μετά από ζημιές που επέφερε σε ιστάμενα δέντρα η κακοκαιρία. Οι ζημιές αφορούσαν στο σπάσιμο κλάδων, οι οποίοι και αποτελούσαν κίνδυνο για το διερχόμενο κοινό.

β) Η κλάδευση έγινε αφού πρώτα ειδοποιήθηκε το Τμήμα μας και λειτουργός μας διενέργησε επιτόπια επίσκεψη. Από την επιτόπια επίσκεψη προέκυψε ότι δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε άδεια, αφού αυτή θα γινόταν στα πλαίσια πρωτίστως για αφαίρεση κλάδων οι οποίοι αποτελούσαν κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος αλλά επίσης και για φροντίδα ή ανανέωσης των δέντρων. Αναφέρεται επίσης, ότι ο ευκάλυπτος είναι είδος το οποίο επιδέχεται κλάδευση όχι μόνο για σκοπούς συντήρησης αλλά και διαμόρφωσης της κόμης του, ειδικά όταν δε φύεται σε φυσικούς χώρους αλλά σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων όπως στην προκειμένη. Το ίδιο το γεγονός του σπασίματος των κλάδων από την κακοκαιρία επαληθεύει την ορθότητα αυτής της πρακτικής. Τα δέντρα σε αστικά περιβάλλοντα μπορούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να τυγχάνουν χειρισμού.

γ) Σχετικά με την υπόδειξη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για επανεξέταση των διαδικασιών που ακολουθούνται με βαθύ κλάδεμα σε αστικές περιοχές, αναφέρουμε ότι, αυτές είναι καταγεγραμμένες και επικαιροποιημένες και ότι ανεξάρτητα από τις πιο πάνω πρόνοιες της Νομοθεσίας το Τμήμα Δασών από το 2011, τόσο το ίδιο όσο και στις άδειες που παραχωρεί, περιόρισε στις απολύτως αναγκαίες τις περιπτώσεις αποκοπής της κορυφής του κορμού των δένδρων ή την καρατόμηση και προωθεί ήπιας μορφής κλαδεύσεις. Επίσης, στα πλαίσια του δυνατού, καταρτισμένοι δασικοί υπάλληλοι εποπτεύουν την κλάδευση δενδροστοιχιών ή μεγάλων συστάδων δέντρων, για τις οποίες παραχωρείται άδεια. Πέραν τούτου το Τμήμα Δασών, όταν του ζητηθεί ή ενημερωθεί για την πρόθεση κλάδευσης δέντρων που εμπίπτουν στα δασικά είδη, έστω και αν δεν απαιτείται η παραχώρηση άδειας, παρέχει συμβουλές για τον τρόπο κλάδευσης τους.

δ) Τέλος, σημειώνεται ότι, το Τμήμα Δασών στην προσπάθειά του για περαιτέρω βελτίωση της παροχής βοήθειας έχει ετοιμάσει Οδηγό Κλάδευσης Δασικών Δέντρων, ο οποίος θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top