"Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στην Πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Λευκωσία.
Η κ. Δημητρίου μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιρλανδίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Αγίας Μπριγκίτα, κατά την οποία οι ιρλανδικές διπλωματικές αποστολές γιορτάζουν τη δημιουργικότητα, την ηγεσία και το ταλέντο των γυναικών στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο, και είχε ως κεντρικό θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η έμφυλη βία παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες και σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και τα εγκλήματα λόγω φύλου έχει αυξηθεί περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του COVID. "Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν μέτρα που είχαν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάσταση που δυστυχώς παρατηρήθηκε και στην Κύπρο".
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, καθώς πολλά κράτη υιοθέτησαν ή αναθεώρησαν τη νομοθεσία τους ως απάντηση στις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και στην Κύπρο με την υιοθέτηση ή αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την έμφυλη βία κατά των γυναικών.
"Στο πλαίσιο αυτό έχει επικυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και έχει υιοθετηθεί ολοκληρωμένη νομοθεσία που ποινικοποιεί όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης. Η νέα αυτή νομοθεσία ορίζει τα αδικήματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και περιλαμβάνει διατάξεις για την πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη αυτού του αδικήματος", πρόσθεσε.
H κ. Δημητρίου συνέχισε λέγοντας ότι "η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει επίσης θεσπίσει έως καινοτόμους νόμους για την ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρακολούθησης, καθώς και την καταπολέμηση του σεξισμού, η πρώτη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που εφαρμόζει μία τέτοια νομοθετική μεταρρύθμιση", ενώ πρόσθεσε ότι "πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου με σκοπό να εισαχθεί στον ποινικό κώδικα το έγκλημα της γυναικοκτονίας, δηλαδή η εκ προθέσεως δολοφονία γυναίκας από άνδρα με βάση το φύλο της. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, το έγκλημα αυτό θα τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη", τόνισε.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι "όλες αυτές οι εξελίξεις στοχεύουν στην προστασία των γυναικών από τη βία, καταδεικνύουν την καταδίκη αυτών των μορφών βίας από την κοινωνία και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας".
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αστυνομία της Ιρλανδίας.
Σε μαγνητοσκοπημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας Χέλεν Μακέντι παρουσίασε τα κύρια σημεία της νέας εθνικής στρατηγικής της χώρας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της οποίας κύριος στόχος είναι η "μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή, σεξουαλική και έμφυλη βία" και η οποία βασίζεται στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, "πρόληψη, προστασία, δίωξη και συντονισμένες πολιτικές". Η Ιρλανδή Υπουργός τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και τους χώρους κοινωνικοποίησης, καθώς και το έργο του Υπουργείου της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης "ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ευάλωτα θύματα αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, σεβασμό και επαγγελματισμό σε κάθε βήμα της δύσκολης διαδρομής τους".
Εκ μέρους του ιρλανδικού τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Κορκ Λουίζ Κρόλι παρουσίασε το πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικής βίας με τίτλο "Bystander intervention". Σύμφωνα με την Ιρλανδή καθηγήτρια, στόχος του προγράμματος είναι "να εκπαιδεύσει το προσωπικό και τους φοιτητές ώστε να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τις πράξεις σεξουαλικής επιθετικότητας, παρενόχλησης και βίας και να εντοπίζουν τους κινδύνους της κανονικοποίησης της κακοποίησης, ενώ παράλληλα να ενδυναμώνει και να αναβαθμίζει τις δεξιότητες του προσωπικού και των φοιτητών ώστε να παρεμβαίνουν με ασφάλεια και να διεκδικούν μια ασφαλέστερη πανεπιστημιούπολη και κοινωνία".
Η Ρέιτσελ Κίρναν, μέλος της ιρλανδικής αστυνομίας, η οποία είναι επί του παρόντος αποσπασμένη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρουσίασε τις εξουσίες που διαθέτει το Σώμα βάσει νόμου που εγκρίθηκε το 2019, ο οποίος περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση της "σωματικής κακοποίησης, της σεξουαλικής κακοποίησης, της οικονομικής κακοποίησης και της ψυχολογικής κακοποίησης".
Τέλος, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα και εκπρόσωποι τοπικών ΜΚΟ συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε τις κύριες παρουσιάσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και τους προσκεκλημένους ομιλητές, με την προστασία των γυναικών στην πολιτική, τη ρύθμιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους κατά των γυναικών και τη σημασία των γυναικών-προτύπων να αποτελούν τα κυριότερα σημεία μεταξύ των όσων συζητήθηκαν.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις