ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: «Προώθηση δράσεων για ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία του καρκίνου»  

Υπ. Υγείας: «Προώθηση δράσεων για ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία του καρκίνου»   

Η πρωτοβουλία σας αυτή να μαζευτούμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το πολύκροτο θέμα του Καρκίνου, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενδυνάμωση της Ευρώπης με γνώμονα την καταπολέμηση του καρκίνου, με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με την έκθεση η επιτυχία του στόχου αυτού απορρέει από πολλαπλές δράσεις όπως είναι η πρόληψη, με καίρια παραδείγματα την συλλογική προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολία, και την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής. Επίσης, προώθηση δράσεων που στοχεύουν στην ισότιμη πρόσβαση του καρκίνου και τη θεραπεία του καρκίνου, προώθηση της έρευνας, ανάπτυξη πληθυσμιακών προγραμμάτων ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και η ενίσχυση της ικανότητας των ατόμων για υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη του καρκίνου ώστε να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου. Η πρόληψη λοιπόν, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εργαλείο, βάσει του οποίου όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση και ίσως εξάλειψη της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Διαχρονικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας αποτελούν η Αντικαπνιστική Εκστρατεία, η εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του εντέρου, τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, του γαστρεντερικού συστήματος και άλλων. Οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν να διατηρήσουν αμείωτη την προσπάθεια αναχαίτησης των νοσημάτων αυτών, ενημερώνοντας τον γενικό πληθυσμό.

 Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας προωθεί την επέκταση προγραμμάτων Δευτερογενούς Πρόληψης, αναπτύσσοντας οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα, τα οποία είναι αποδεδειγμένο πως συμβάλλουν στην ελάττωση της θνητότητας από καρκίνο κατά 30%. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας προωθεί την Παγκύπρια επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου  για τον  καρκίνο του παχέος εντέρου, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση αίματος στα κόπρανα που θα οδηγήσει στην διενέργεια κολονοσκόπησης για έγκαιρη διάγνωση.   

Ο καρκίνος του μαστού ως ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος είναι για εμάς προτεραιότητα. Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2020 καταγράφηκαν 604 νέα περιστατικά  καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 6 νέα περιστατικά στους άνδρες. Για αυτό το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, το οποίο εφαρμόζεται Παγκύπρια, συνεχώς αναβαθμίζεται και εξελίσσεται, τόσο σε τεχνολογικό, όσο και λειτουργικό επίπεδο. Βάση ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την ηλικιακή επέκταση του προγράμματος στις ηλικίες 45-69, δράση πολύ σημαντική για τις γυναίκες της Κύπρου

Επιπρόσθετα με τις πιο πάνω δράσεις, το Υπουργείο Υγείας προώθησε την ετοιμασία νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενής με σκοπό την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ.  

Αντιλαμβανόμενοι την έκταση του προβλήματος, αλλά και την αναγκαιότητα για λήψη όλων των δυνατών μέτρων για την παροχή συντονισμένων και ολοκληρωμένων  προγραμμάτων που θα έχουν ως βασικό μέλημα την καταπολέμηση του καρκίνου, το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα διόρισε την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, η οποία αποτελεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Το Ινστιτούτο θα αποτελεί τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου που θα αναλάβει την οργάνωση και συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της νόσου. Σκοπός του θα είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δράσεων που θα περιλαμβάνει τα πεδία παρέμβασης: πρόληψης, ανίχνευσης, θεραπείας, ανακουφιστικής φροντίδας, έρευνας, εκπαίδευσης εξυπηρετώντας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, τους ασθενείς, αλλά και τους οικείους τους, τους χρήστες του συστήματος υγείας, τον γενικό πληθυσμό, τους επαγγελματίες υγείας και τους ερευνητές.

Βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top