ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία Σχοινά στην Πράσινη Γραμμή – «Η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα»

Αυτοψία Σχοινά στην Πράσινη Γραμμή – «Η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα»

Η Κύπρος θα βοηθηθεί στη διαχείριση διαδικασιών ασύλου, λέει ο Μ. ΣχοινάςΗ Κυπριακή Δημοκρατία θα βοηθηθεί στη διαχείριση όλων των διαδικασιών ασύλου και υποδοχής και με γενναιόδωρη κοινοτική χρηματοδότηση, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα επιστροφών γιατί χωρίς τις επιστροφές, αυτών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ «δεν θα τα καταφέρουμε».

Είπε επίσης ότι τον Μάρτιο ο ίδιος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα των αιτιών προέλευσης μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε σημεία της Πράσινης Γραμμής συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Σε δηλώσεις από το φυλάκιο ΣΤΕΚ στην είσοδο της Αθηένου ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και των συνεργατών του στην Κύπρο αποτελεί «την κορύφωση των τελευταίων επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων που είχαμε το τελευταίο διάστημα».  «Δείχνει ξεκάθαρα, αυτό που ζητάμε» είπε, «την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει».

Απευθυνόμενος στον κ. Σχοινά, ο κ. Νουρής είπε πως «η χώρα μας κ. Αντιπρόεδρε ξέρετε πάρα πολύ καλά δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και βεβαίως αυτό έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, για την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στα θέματα της διαχείρισης όσο και βεβαίως στα θέματα υποδοχής».

Είμαστε εδώ λοιπόν σήμερα στην ακριτική Αθηένου, ανέφερε ο κ. Νουρής, «σε ένα από τα πολλά σημεία, που αποτελούν ανοιχτή πληγή στην πράσινη γραμμή και μέσα από την οποία διέρχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες παράτυποι μετανάστες, γιατί πάρα πολύ απλά, όπως βλέπετε, δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για να περιορίσει αυτές τις διελεύσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβανομένου υπόψη του βάρους που η χώρα αντιμετωπίζει».

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, είπε, «που διεκδικούμε στήριξη από την ΕΕ τόσο για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία, θέλω να το υπογραμμίσω για πολλοστή φορά πως δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά διεκδικούμε ναι, την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης κατ’ αναλογία κατ’ αντιστοιχία όπως και στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτό ακριβώς  το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Την ίδια ώρα και για τον ίδιο λόγο και επειδή ξέρουμε την γενεσιουργό αιτία άφιξης αυτών των μεταναστών, των παράτυπων ροών, διεκδικούμε, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών «και ζητούμε από την υπηρεσία FRONTEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο την επιτήρηση των νότιων παράλιων περιοχών της Τουρκίας από τις οποίες καθημερινά αναχωρούν σκάφη με παράτυπους μετανάστες, όσο και την τοποθέτηση εκπροσώπου της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να γίνεται έλεγχος στις πτήσεις, προς την κατεχόμενη Τύμπου, από το οποίο αφικνούνται καθημερινά επίσης ιδιαίτερα Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Ο κ. Νουρής είπε πως «είναι για αυτό το λόγο και για αυτά τα προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, που η Κύπρος φίλε Αντιπρόεδρε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας να καταλήξουμε επιτέλους σε μια ενιαία ευρωπαϊκή μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και γι’ αυτό υποστηρίζουμε βεβαίως και τις πρωτοβουλίες της Γαλλικής Προεδρίας».

Χρειαζόμαστε μια ανάλογη πολιτική βεβαίως, για να μην έχουμε ξανά τα φαινόμενα του 2015, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «ζητάμε από την ΕΕ, να νουθετήσει την Τουρκία, για να σταματήσει αυτή την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού». Και βεβαίως, ανέφερε, «είναι για αυτό τον λόγο που διεκδικούμε και στα διάφορα συμβούλια και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναγκαιότητα να υπάρχουν και να ληφθούν τέτοια μέτρα, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν αφενός μεν να περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή, γιατί μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον φόρτο, και αφετέρου να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές ιδιαίτερα προς τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, κάτι που για την Κύπρο είναι επάναγκες να συμβεί και μάλιστα άμεσα».

Απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Νουρής είπε: «Φίλε Μαργαρίτη, η Κύπρος υποφέρει, η Κύπρος κινδυνεύει». Νομίζω, σημείωσε, «είναι ηλίου φαεινότερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, φαίνεται ξεκάθαρα από εδώ, και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αρωγή και στήριξη και κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία άλλωστε φαίνεται και μέσα από το γεγονός που έχουμε ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο που μετουσιώνεται σε ένα μνημόνιο το οποίο θα υπογράψουμε αύριο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη».

Από την πλευρά του ο  κ. Σχοινάς ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, από τον Δεκέμβριο του 2019, ήμουν πεπεισμένος, ότι δεν μπορεί κανένας να διαχειριστεί την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αν δεν βρεθεί στο πεδίο, αν δεν βρεθεί εκεί που υπάρχει πρόβλημα, δίπλα στους ανθρώπους που το διαχειρίζονται, και στις τοπικές κοινωνίες».

«Ήμουνα στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα του 2020, ήμουνα ώρες μετά στην πυρκαγιά, στην Μόρια στην Λέσβο, ξανά πήγα με τον Πάπα, βρέθηκα στην Λιθουανία, αλλά αυτό που βλέπω σήμερα εδώ στην πράσινη γραμμή, με συγκλονίζει», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε λέγοντας ότι «είναι εντελώς διαφορετική η αντίληψη του προβλήματος από απόσταση με αυτό που βλέπω τώρα εδώ». Δημιουργεί, είπε, «ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη γιατί εδώ που στεκόμαστε υπάρχουν δυο πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες».

Η πρώτη ιδιαιτερότητα, ανέφερε, «είναι ότι όπως σωστά είπε και ο φίλος Υπουργός, εδώ δεν στεκόμαστε σε ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης, εδώ είμαστε στην Ευρώπη και η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι ενώ βρισκόμαστε σε ένα κράτος μέλος, της ΕΕ που λόγω μεγέθους, και διαθέσιμων πόρων χρειάζεται να σηκώσει στους ώμους του, ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος της ευθύνης για όλη την Ευρώπη».

Η παρουσία μου εδώ, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, «δεν είναι μια συμβολική παρουσία, η οποία δείχνει ότι το δικό σας πρόβλημα είναι κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δείχνει ότι πρέπει να είναι η αφορμή για δράση όχι για λόγια. Με ξέρετε. Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μιας Ευρώπης της ανάλυσης ήμουν πάντα υπέρμαχος της Ευρώπης της δράσης».

Σε αυτό λοιπόν το πεδίο τώρα, το επιχειρησιακό, ανέφερε, «πρέπει να επικεντρώσουμε σε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία δράσης». Πρώτον, είπε, «να δούμε μία - μία τις αιτίες προέλευσης αυτών των ροών, και να τις αντιμετωπίσουμε και στα τουρκικά παράλια, και στις πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης». Ενημέρωσε ότι «με τις προηγούμενες επαφές μου με τις Τουρκικές αρχές διαπίστωσα ότι υπάρχει μια βάση καλής θέλησης και συνεννόησης η οποία απέδωσε στην Λευκορωσία. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε και εδώ αντίστοιχο πεδίο συνεργασίας».

«Τον Μάρτιο θα βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και θα ασχοληθώ και πάλι προσωπικά με αυτό το θέμα των αιτιών προέλευσης», πρόσθεσε.

Το δεύτερο πεδίο δράσης εξίσου σημαντικό, όπως είπε, «είναι ότι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθηθεί στην διαχείριση όλων των διαδικασιών ασύλου και υποδοχής με γενναιόδωρη κοινοτική χρηματοδότηση και το τρίτο στοιχείο είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα επιστροφών γιατί χωρίς τις επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα τα καταφέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «σε αυτά λοιπόν τα τρία πεδία δράσης, αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εσωτερικών και σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο και όλες τις Υπηρεσίες της ΕΕ γυρίζουμε σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υπογράφουμε ένα νέο στρατηγικό μνημόνιο συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας ΕΕ, στο οποίο ο ρόλος του Νίκου Νουρή ήταν εξαιρετικά σημαντικός».

«Κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμη δράση, πόρους και υπηρεσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε ένα σχέδιο δράσης που θα είναι το παράρτημα αυτού του μνημονίου και από αύριο ξεκινάμε περνάμε στην επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος», διαβεβαίωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μέσα από αυτό το νέο ξεκίνημα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούνται εδώ μέσω του Δημάρχου Αθηένου αλλά και φυσικά την Ευρώπη στο σύνολο της».

Σημείωσε ότι «πρέπει να σταματήσουμε στην Ευρώπη να δουλεύουμε στο μεταναστευτικό ως πυροσβέστες. Να τρέχουμε συνέχεια από κρίση σε κρίση. Ήρθε η ώρα να δουλέψουμε ως αρχιτέκτονες. Ενός νέου ολιστικού, συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για την διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου».

«Οι προτάσεις που έχουμε κάνει είναι στο τραπέζι, η διαπραγμάτευση εντείνεται, η Γαλλική Προεδρία έχει πάρει πολύ ζεστά την διαπραγμάτευση», είπε.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών είπε «θέλω φίλε Νίκο από εδώ απ’ την πράσινη γραμμή να ζητήσω η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την διαπραγμάτευση, θέλω να ηγηθείς αυτής της θετικής αντιμετώπισης γιατί χρειαζόμαστε αυτή την μεγάλη Ευρωπαϊκή συμφωνία, το γρηγορότερο δυνατό».

«Και εξυπακούεται αλλά το λέω θέλω να θεωρείς και εσύ και η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι σε όλες αυτές τις προσπάθειες σας θα είμαι συμπαραστάτης και αρωγός όχι απλά φίλος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών από τις Βρυξέλλες απάντησε ότι «το 80% των όσων είπα στην τοποθέτηση μου απαντά στην ερώτηση σας».

«Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα, είμαστε δίπλα της επιχειρησιακά όχι μόνο ακαδημαϊκά και λεκτικά, αύριο, θα ανακοινώσουμε στο Προεδρικό τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις που ανέπτυξα και τώρα σε όλα αυτά τα επίπεδα, αιτιών προέλευσης, διαχείρισης των ροών και επιστροφών».

Ένα πολύ σημαντικό που θέλω να ξεκαθαρίσω, είπε ο κ. Σχοινάς, γιατί πολύ συχνά γίνεται η σύγκριση με την Λευκορωσία. «Στην Λευκορωσία έχουμε εξωτερικό σύνορο της Ένωσης και είχαμε μια υβριδική απειλή», ανέφερε. «Είχαμε δηλαδή είκοσι – εικοσιπέντε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διακινήθηκαν για να επιτεθούν στην Ευρώπη. Εδώ έχουμε το ξανά λέω μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση η οποία απαιτεί ιδιαίτερη και προσαρμοσμένη δράση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την χαρά του που όλοι οι συνομιλητές του όπως είπε, με προεξάρχοντα τον Υπουργό Εσωτερικών και όλη η διοικητική και πολιτική δόμηση της Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί πλήρως τις ιδιαιτερότητες με τις οποίες πρέπει να δουλέψουμε. Δεν είναι λοιπόν το θέμα που προσφέρεται για εύκολα λόγια είναι ένα θέμα απαιτεί πολύ σκληρή και λεπτομερή δουλειά, ανέφερε.     

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τα φυσικά εμπόδια που επιδιώκει να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της πράσινης γραμμής ο κ. Σχοινάς είπε πως «όντως η ιδιαιτερότητα της έκτασης και το εκτενές και η τοπολογία είναι παράγοντες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες». Δεν είμαι σίγουρος, σημείωσε, «ότι υπάρχει μια μαγική λύση ένα κουμπί που πρέπει να πατήσεις για να λυθεί το θέμα». «Εδώ η εξίσωση είναι πολύ παραγοντική και ξανά λέω πως είμαι πολύ καθησυχασμένος γιατί τώρα βλέπω ότι έχουμε πλήρη αντίληψη όλων αυτών των παραγόντων που μπαίνουν στην εξίσωση», ανέφερε.

Υπάρχει μια τάση στην πολιτική, είπε, «να προσπαθούμε να εξηγήσουμε δύσκολα και σύνθετα προβλήματα με μια απλή λέξη. Δεν προσφέρεται αυτή η προσέγγιση για το θέμα που έχουμε εδώ».  Ζήτησε τον χώρο και τον χρόνο «να αναπτύξουμε εδώ όλες αυτές τις πρωτοβουλίες», σημειώνοντας ότι «πολλές από αυτές θα έχουν χαρακτηριστικά τεχνολογικά, άλλες θα έχουν χαρακτηριστικά παρακολούθησης δεν χρειάζεται όλα να τα πούμε με όρους πολιτικής πιάτσας αλλά δώστε μας τον χώρο και τον χρόνο να δουλέψουμε και σας διαβεβαιώ ότι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει εδώ».

Σε ερώτηση σε σχέση με το τι άλλαξε στην ΕΕ για να μπορέσει να υπάρξει κάτι καλύτερο στην μεταναστευτική πολιτική της ο κ. Σχοινάς είπε πως «αυτό που άλλαξε τώρα, είναι το ότι δεν μπορεί αυτή η Ευρώπη που αγοράζει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που έχει ένα ταμείο ανάκαμψης με πόρους συγκρίσιμους με το σχέδιο Μάρσαλ, που έχει την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, που είναι μια δύναμη δημοκρατίας με παγκόσμια εμβέλεια, αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να μην έχει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Αυτό έχει αλλάξει».

Και ο κόσμος γύρω μας, ανέφερε, «μας θυμίζει την ανάγκη να την αποκτήσουμε. Αυτά που είδαμε στον Έβρο, στην Λευκορωσία, αυτά που βλέπουμε τώρα εδώ, είναι η ώρα για αυτή την μεγάλη συμφωνία». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά τις Προεδρικές στη Γαλλία «θα προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την συγκεκριμένη λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το ποια ήταν η ανταπόκριση της Τουρκίας ο κ. Σχοινάς είπε πως «η Τουρκία, όπως όλοι οι γείτονες μας, πρέπει να αντιληφθούν ένα πολύ απλό πράγμα. Ότι για το μεταναστευτικό, έχουν πολλά να κερδίσουν αν δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη, παρά αν δουλέψουν απέναντι στην Ευρώπη. Αυτό το μάθημα δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα του 2020, και ο Έβρος, βοήθησε πάρα πολύ για την "μηνυματοδότηση"».

Όταν χρειάστηκε να πάω στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για την κρίση της Λευκορωσίας, είπε, «διαπίστωσα πως υπάρχει θέληση συνεργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι και εδώ στην συγκεκριμένη περίπτωση θα βρούμε αντίστοιχη θέληση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, αναφερόμενος στις απειλές που εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προς την Κύπρο .

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top