ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί : Από τις 29 Ιουνίου αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Ακιντζί : Από τις 29 Ιουνίου αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Από τις 29 Ιουνίου αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι δεν συμφέρει σε καμιά πλευρά το χάσιμο χρόνου.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι διαπίστωσαν πως οι δύο διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν το καθήκον που τους είχε ανατεθεί στις 15 Μαΐου και αφορούσε την εξέταση από την εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο της 11ης Φεβρουαρίου 20104 σε ποια θέματα ποιες είναι οι θέσεις των πλευρών. Έγινε μια διαπίστωση αυτών των θέσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι το πρώτο μέρος είχαν πάρει από τους διαπραγματευτές στην προηγούμενη συνάντησή τους οι ηγέτες και σήμερα πήραν και το δεύτερο και τελευταίο μέρος.

Τώρα, είπε, έχουν στα χέρια τους τις συμφωνίες ή τα έγγραφα Ακιντζί – Αναστασιάδη, όπου υπάρχουν θέματα που έχουν συνταχθεί με μαύρο, οι τουρκικές απόψεις που αναφέρονται με κόκκινο και οι απόψεις της άλλης πλευράς με μπλε. “Δηλαδή, υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτά είναι κάτω από διαφορετικά κεφάλαια, δεν είναι όλα κάτω από ένα κεφάλαιο. Τώρα ήρθε η ώρα για τους ηγέτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία με έναν πιο ενεργό ρόλο”.


Είναι στόχος όλων μας να δημιουργηθεί στην Κύπρο άμεσα μια ομοσπονδιακή δομή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και θα προέλθει από τις δύο συνιστώσες πολιτείες εντάσσοντας στο διεθνές δίκαιο την τ/κ κοινότητα και λυτρώνοντας από την αβεβαιότητα τις νέες γενιές, όπως είπε ο ίδιος και στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Ακιντζί.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι μια παράλληλη διαδικασία, υπάρχουν σημεία που έχουν εφαρμοστεί, άλλα που βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής και άλλα για τα οποία συνεχίζεται η προετοιμασία. Επιπλέον, συνέχισε, αξιολόγησαν και κάποια άλλα θέματα τα οποία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η ώρα τους.

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, καθόρισαν και τα καθήκοντα της Επιτροπής για την ισότητα του κοινωνικού φύλου και ανακοίνωσε τα μέλη της τ/κ ομάδας που είναι: Μινέ Ατλί, Ουμούτ Μποζκούρτ, Μινέ Γιουτζέλ, Ντογούς Ντεριά, Ομούρ Γιλμάζ, Αφέτ Οζτζιαφέρ, Ιζλέμ Γκιουρτσάγ και Ντεριά Μπεγιατλί.

Σε ερώτηση για τα ΜΟΕ πέντε σημείων που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως και περιλάμβαναν την ηλεκτρική ενοποίηση, την λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, και αν τα συζήτησαν σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εξέτασαν ένα μέρος αυτών και πως στο θέμα του ηλεκτρισμού υπάρχει ένα σχέδιο τριών σταδίων το οποίο αξιολογούν οι Ε/κ. Το πρώτο στάδιο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει δυσκολία σε αυτό το θέμα, ωστόσο στο δεύτερο και το τρίτο στάδιο – είπε – οι Ε/κ πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι, να διερευνήσουν κάποια πράγματα.

Αυτά, ανέφερε, είναι τεχνικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν πάρει μια πολιτική απόφαση και οι τεχνικοί της “αρχής” ηλεκτρισμού ΚΙΒ ΤΕΚ και της ΑΗΚ έχουν συναντηθεί ήδη. Όταν γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διεργασίες θα εφαρμοστούν σημείωσε λέγοντας ότι “ειδικά στο θέμα του ηλεκτρικού δεν υπάρχει καμία δυσκολία”.

Όσον αφορά και τις άλλες αποφάσεις που πήραν, είπε, εφαρμόζονται με δόσεις ενώ σε κάποιες χρειάζεται προετοιμασία. Ανέφερε δε ότι η τ/κ πλευρά κατάργησε από την πρώτη μέρα το έγγραφο βίζας στις διελεύσεις σημειώνοντας ότι γι` αυτό δεν χρειαζόταν και μεγάλη προετοιμασία. Αλλά υπάρχει ένα θέμα με τα κουβούκλια της “αστυνομίας” ( στα σημεία διέλευσης οχημάτων) που, με βάση την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, γίνονται κάποιες εργασίες. Ωστόσο σε κάποια άλλα ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται είναι μεγαλύτερος, αλλά όλα θα έχουν αποτέλεσμα το συντομότερο και θα εφαρμοστούν το συντομότερο, σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε συζήτηση σήμερα μιας πιθανής συνεργασίας για πυρκαγιές στην νεκρή ζώνη και κοινή αντιμετώπισή τους, με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή της Δερύνειας που επηρέασε την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Αντιμέτωπος με την Αστυνομία ο 10χρονος που φέρεται να προκάλεσε τις ζημιές στο σχολείο Λιβαδιών - Ποια η διαδικασία

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ξεγέλασε 83χρονο για ανάκτηση γης που απώλεσε πριν χρόνια - Χειροπέδες σε 52χρονο - Το ποσό που του απέσπασε

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid - Ποιος ο λόγος



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top