Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΥΠΕΞ: Η Κύπρος στηρίζει κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα Ουκρανίας

21.02.2022
19:03
Πολιτική

Τη στήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη συζήτηση για την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη και τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες και τα περιθώρια διαλόγου προς εκτόνωση της κατάστασης, και καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία στο πλαίσιο του Σχηματισμού της Νορμανδίας καθώς και τις πρωτοβουλίες που γίνονται στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
 
«Ευχή και ελπίδα μας είναι να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν εποικοδομητική στάση έτσι ώστε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο κ. Κασουλίδης είχε σειρά διμερών συναντήσεων, με πρώτη αυτή με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Εκτός από τα θέματα που βρίσκονται στη διεθνή ατζέντα, οι Κασουλίδης και Μπορέλ αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, με τον Υπουργό Εξωτερικών να παρουσιάζει το σκεπτικό καθώς και τις επί μέρους πτυχές των πακέτων με τα ΜΟΕ τα οποία προτείνει η ε/κ πλευρά, ζητώντας την συμβολή της ΕΕ για την προώθησή τους.
 
Τα ΜΟΕ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ περιλαμβάνουν το άνοιγμα των Βαρωσίων για τους νόμιμους κατοίκους του υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, σε αντάλλαγμα με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για το διεθνές εμπόριο και την ενιαία αγορά υπό την εποπτεία της ΕΕ, και στη συνέχεια την προώθηση του ανοίγματος του αεροδρομίου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ είχε και σύντομη συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.
 
Το άλλο μεγάλο θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα η κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και οι εντάσεις που προκαλούνται από αποσχιστικές ενέργειες της ηγεσίας της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε στην παρέμβασή του τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον κ. Μπορέλ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των μερών, και τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών για εξομάλυνση της κατάστασης και επίλυσης της κρίσης το συντομότερο».
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχαν επίσης σε συνάντηση του Συμβουλίου ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Ο κ. Κασουλίδης στην παρέμβασή του, εκ μέρους και του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Λίβανο και Συρία, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών της ΕΕ, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις εξελίξεις σε αυτές τις χώρες.
 
Όπως έχει ανακοινωθεί, με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κ. Κασουλίδης θα αναχωρήσει για το Παρίσι όπου θα συμμετάσχει την υπουργική σύνοδο την οποία διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τη διεθνή συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις διεθνείς προκλήσεις αναφορικά με το κλίμα, την υγεία, την βιοποικιλότητα και τους ωκεανούς.