ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση στην Ουκρανία: Δείτε live το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

Κρίση στην Ουκρανία: Δείτε live το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

Βομβαρδισμοί στο Ντόνετσκ, ένας άμαχος νεκρός - Αναμένονται οι αποφάσεις του Κρεμλίνου για τα εδάφη που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ουκρανία - Σε δύο γκρουπ εισήλθαν οι Ουκρανοί «σαμποτέρ» ειπώθηκε στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας.

Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς αναμένεται η απόφαση του Κρεμλίνου για την αναγνώριση των εδαφών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Λίγη ώρα μετά την εξουδετέρωση πέντε Ουκρανών στρατιωτών «σαμποτέρ» στα σύνορα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει πιάσει και ανακρίνει έναν ακόμα «σαμποτέρ». Την ίδια ώρα, αναμένεται διάγγελμα τοτ Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθυντή Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορντίνκοφ, δύο γκρουπ με Ουκρανούς «σαμποτέρ» εισήλθαν στη ρωσική επικράτεια, με στόχο να προκαλέσουν προβοκάτσια. «Και οι δύο ομάδες εξουδετερώθηκαν μετά από μάχες με τους στρατιώτες μας», πρόσθεσε στην ενημέρωση.

Βομβαρδισμοί και ένας άμαχος νεκρός στο Ντόνετσκ

Ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Από τους βομβαρδισμούς ένας άμαχος σκοτώθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. Το θύμα είναι ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο συμβούλιο ασφαλείας

Για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα μίλησε τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», ενώ πρόσθεσε πως στο Κίεβο δεν σκοπεύει να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. Πάντως, πάνω σε αυτό το θέμα, τόνισε πως ο Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως θα εξετάσει το αίτημα να γίνουν ανεξάρτητες οι περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το οποίο κατέθεσαν οι αυτονομιστές ηγέτες τους, τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να το τονίσω αυτό, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη, δέχονταν bullying, τους βομβάρδιζαν και τους είχαν αποκλεισμένους από τα πάντα. Παράλληλα υποχρέωναν οικογένειες να ζουν σε άσχημες συνθήκες, σε υπόγεια». «Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί σήμερα» πρόσθεσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως έχει δεχτεί απειλές κι εκβιασμούς από τη Δύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε, στη συνομιλία που είχαν, πως η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει στάση απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς να γνωρίζει περισσότερα. «Συνάδελφοί μου από άλλες χώρες μου λένε πως ο Αμερικανός συνάδελφος έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αύριο από το ΝΑΤΟ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία δεν το θεωρούν σαν παραχώρηση, αλλά, απλώς, σαν υλοποίηση των σχεδίων της Δύσης». «Πιστεύετε ότι πρέπει να περιμένουμε και να προετοιμάσουμε την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, αυτό είναι μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για τον εαυτό σας», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της διαμάχης στο Ντονμπάς, ωστόσο «οι αρχές του Κιέβου πραγματοποίησαν δύο φορές στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη» και «η κατάσταση κλιμακώνεται για τρίτη φορά».

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επαφή με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.

Πηγη: protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top