ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν χάθηκε ακόμα η ελπίδα για Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν χάθηκε ακόμα η ελπίδα για Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Tρόπου Zωής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Η συζήτηση με τίτλο, «Μία Ευρώπη που προστατεύει, μία Ευρώπη που ανοίγει δρόμους κι ευκαιρίες», διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την υποστήριξη της ΕΕ έναντι των τουρκικών παραβιάσεων, ο κ. Σχοινάς, είπε ότι όταν δει κανείς την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, από το 2004 μέχρι σήμερα, είναι απόδειξη πως η ΕΕ «λειτούργησε ως εφαλτήριο και ασπίδα».

Είπε ότι βλέπει μια Κύπρο ισχυρή, που πατάει στα πόδια της γερά, με την στήριξη της ΕΕ, αλλά ότι «ίσως πρέπει να ξεπεράσει αυτό το σύνδρομο ότι «όλοι ετοιμάζονται να μας καταπιούν». Δεν είναι τόσο εύκολο, είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφορές της Κύπρου με την Τουρκία, είναι θέματα Ευρωτουρκικών υποθέσεων και τυγχάνουν διαχείρισης μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Είπε ακόμα, ότι η ΕΕ δημιούργησε ένα πλαίσιο κινήτρων και κυρώσεων για την Τουρκία που αποφόρτισε την ένταση καθοριστικά όσον αφορά τις προκλήσεις στην περιοχή.

Όσον αφορά το Κυπριακό και τον ρόλο της ΕΕ όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «το μέλλον της Κύπρου και η επανένωση του νησιού είναι στα χέρια των Κυπρίων». Δεν θα το κάνει κανένας για εσάς, είπε.

Αν οι Κύπριοι  αποφασίσουν στους όρους μια επανενωμένης Κύπρου, το επανενωμένο κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει από την πρώτη μέρα ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είπε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε μια παρέκκλιση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα μπορεί να σταματά η Ευρώπη «για να συνδιαβουλεύεται η επανενωμένη Κύπρος το τι και πως». Οι μεγάλοι κερδισμένοι μιας λύσης ευρωπαϊκή θα είναι οι Κύπριοι και η ΕΕ, είπε, εκφράζοντας της πεποίθηση ότι «ακόμα δεν έχει χαθεί η ελπίδα για μια τέτοια εξέλιξη».

Σε ερώτηση γιατί η ΕΕ δεν αποφασίζει την παύση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεδομένου ότι δεν τηρεί τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, ο κ. Σχοινάς είπε, ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των Κρατών Μελών, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει, γιατί ίσως πολλά Μέλη πιστεύουν ότι στο μέλλον, σε μια «μετά-Ερντογανική Τουρκία»  μπορεί να προκύψουν πολιτικές διαδικασίες που να αποψύξουν την ενταξιακή διαδικασία που πάγωσε από το 2007.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που, όπως είπε, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Είπε ακόμα ότι ο ίδιος είναι «παιδί της εκπαίδευσης» αφού οι γονείς του ήταν εκπαιδευτικοί, φιλόλογοι και είναι προϊόν του δημόσιου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας ότι όταν μιλάει για εκπαίδευση, μιλάει βιωματικά.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι ο διάλογος για μέλλον της Ευρώπης, δεν πρέπει να αφορά τους ειδικούς, ούτε τις Βρυξέλλες, αλλά να είναι από κάτω προς τα πάνω.

Αναφερόμενος στο δικό του ρόλο, ως Αντιπροέδρου της ΕΕ για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Tρόπου Zωής, είπε ότι αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις, γιατί μάλλον πολλοί νόμιζαν ότι αυτό σήμαινε ότι θα επέβαλλαν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι δογματικός, αλλά «καθρέφτης που απεικονίζει όλα αυτά που μας κάνουν περήφανους ως Ευρωπαίους και αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο». Αυτά είναι, είπε, το γεγονός ότι στις 27 δημοκρατίες της Ένωσης, οι μειονότητες είναι προστατευμένες μέσα στο κράτος δικαίου σε όλα τα εθνικά συστήματα, ο ρόλος της γυναίκας είναι κατοχυρωμένος στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, έχουν καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους. «Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, προσέχουμε τους ηλικιωμένους μας και δεν έχουμε θανατική ποινή» πρόσθεσε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον επιτυχή τρόπο που η ΕΕ χειρίστηκε την πανδημία, αποκαλώντας το «ένα θαύμα,» αλλά και στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική και την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών Μελών στο θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στο θέμα εσωτερικής ασφάλειας, ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπάρχει ανάγκη διαχείρισης θεμάτων που αφορούν ολόκληρη την Ένωση όπως τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, και διαδικτυακό έγκλημα. Είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των διάφορων Κρατών Μελών είναι δομημένες έτσι ώστε να μην συνεργάζονται μεταξύ τους και είπε ότι είναι ένα «ταμπού δυσπιστίας» που πρέπει να σπάσουν.

Μίλησε και για το θέμα της εκπαίδευσης και τα προγράμματα κινητικότητας και αναφέρθηκε στο Erasmus+ και ότι περίπου 9 εκατομμύρια νέοι έχουν επωφεληθεί μέχρι τώρα, ενώ για τα επόμενα επτά χρόνια θα διπλασιάζουν την χρηματοδότηση για προγράμματα Erasmus στα €25 δις.

Είπε ακόμα ότι στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη ένας προορισμός εκπαιδευτικός μέσω συμμαχιών Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την προσφορά ενός «Ευρωπαϊκού πτυχίου», που θα μπορεί να δίνεται σε φοιτητές από τρίτες χώρες, που θα περνούν από πανεπιστήμια από διάφορα Κράτη Μέλη.

Ο κ. Σχοινάς είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη για πολλούς Ευρωπαίους καταρτισμένους στην πληροφορική, σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μηχανικούς με γνώση περιβάλλοντος, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή. Είπε ότι συζητούν για ένα πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευσης για να μπορούν άτομα από τρίτες χώρες με αυτές τις δεξιότητες να εργαστούν στην ΕΕ αλλά και να δοθούν κίνητρα σε νεαρούς Ευρωπαίους για να μπουν στην αγορά δεξιοτήτων.

Αναφερόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν στο ακροατήριο, εξέφρασε την ελπίδα «να μην βρεθείτε στη θέση να αγωνιστείτε να κατοχυρώσετε αυτά που η δική μας γενιά βρήκε δεδομένα». «Μην θεωρήσετε ότι αυτές οι κατακτήσεις είναι δεδομένες» είπε, προσθέτοντας ότι μετακυλίεται στους ώμους τους η ευθύνη να το προφυλάξουν. 

Στην δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά, γιατί, είπε, «ό,τι συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο, επηρεάζει και αφορά τον πολίτη».

Είπε ότι η ΕΕ παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό και πολιτικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην θετική επίδραση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, για επίτευξη ευρυτέρων στόχων της Ένωσης. Όραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, είπε, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι βασικός συντελεστής μέσω της συμμαχίας νεαρών πανεπιστημίων YUFE, είναι να διασυνδέσει τα πανεπιστήμια της Ευρώπης με τρόπο που να προσφέρουν κοινά προγράμματα, να συμμετέχουν σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και να προσφέρουν στην κοινότητα τους εμπειρίες σε περισσότερες από μια πανεπιστημιουπόλεις.

Ο κ. Χριστοφίδης έδωσε στον κ. Σχοινά ένα χαρακτικό του Κύπριου καλλιτέχνη Ευκλείδη Παπαδόπουλου, ενώ ο κ. Σχοινάς απάντησε σε ερωτήσεις από το κοινό.

Σε ερώτηση γιατί η ΕΕ δεν κάνει την Κύπρο έδρα σε τουλάχιστον έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό, αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι από τον Ευρωπαϊκό Νότο αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειές στο εξωτερικό, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ δημιουργήθηκε για να μπορούν όλοι ισότιμα, να δουλεύουν, να ταξιδεύουν και να κατοικούν σε όποιο Κράτος Μέλος θέλουν.

Είπε ακόμα, ότι πιστεύει ότι η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει έναν ευρωπαϊκό οργανισμό. «Μην έχετε την εντύπωση ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά σίγουρα σημειολογικά θα έχει σημασία» είπε. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top