ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στο Ντονμπάς με εκρήξεις στο Ντονέτσκ: Νεκρός στρατιώτης στο Λουγάνσκ

Ένταση στο Ντονμπάς με εκρήξεις στο Ντονέτσκ: Νεκρός στρατιώτης στο Λουγάνσκ

Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει τεταμένη με τις ουκρανικές δυνάμεις να συσσωρεύονται στην περιοχή, λίγες ώρες μετά τη ρωσική αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Ντονμπάς.

Μπαράζ εξελίξεων πυροδότησε η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το απόγευμα της Τρίτης, νέες εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ ενώ ένας στρατιώτης στο Λουγκάνσκ έχασε τη ζωή του μετά από ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Αμέσως μετά την ρωσική απόφαση, που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο Ντονμπάς, το Κρεμλίνο διαμηνύει πως η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε διπλωματικές επαφές, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τους αντιπάλους της, διαμηνύοντας πως θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σε περίπτωση απειλής.

Παράλληλα, η Μόσχα κάλεσε κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο σχολιάζοντας την απόφαση, επεσήμανε πως ελήφθη επειδή η κλιμάκωση στο Ντονμπάς, από την

Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά θύματα.Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ποδοπάτησε τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, καταγγέλλοντας επίσης τον προκλητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μη λαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις της.

«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές... λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, επομένως, από την πλευρά μας, η θέση παραμένει η ίδια. Είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πάντα είμαστε υπέρ της χρήσης της διπλωματίας» επεσήμανε με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε ως απίθανο ένα σενάριο στο οποίο θα ξεσπούσε ένας «πλήρως πόλεμος» μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.

Ωστόσο, εάν «αρχίσει η στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και μια κλιμάκωση της σύγκρουσης», η κυβέρνησή του θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο, αποκάλυψε σε μια μεγάλη ομιλία του προς το έθνος την Τρίτη. «Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος κατά της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία επέβαλλε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο στόχαστρο πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις επιχειρηματίες, ενώ άλλες χώρες της Δύσης προετοιμάζουν τις δικές τους.

Η Ελλάδα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει πως η ρωσική απόφαση «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ» όμως ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά τις εξελίξεις.

Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία ενώ χαρακτήρισε «παράνομη και μονομερής την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ».

Πηγή: sputniknews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top