ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οργανώσεις δημοσιογράφων και πολιτικοί στα κατεχόμενα για την δίωξη Κισμίρ

Αντιδρούν οργανώσεις δημοσιογράφων και πολιτικοί στα κατεχόμενα για την δίωξη Κισμίρ

Μπροστά από το «κακουργιοδικείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία θα βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen) για να στηρίξει τον πρόεδρό της, Αλί Κισμίρ, ο οποίος διώκεται από την «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» για ένα άρθρο που έγραψε πριν ενάμιση χρόνο.

Ανακοίνωση της συντεχνίας αναφέρει ότι με το σκεπτικό ότι προσέβαλε και συκοφάντησε την «πνευματική προσωπικότητα της διοίκησης των σωμάτων ασφαλείας» - όπως αναφέρεται ο τουρκικός κατοχικός στρατός – ζητείται ποινή φυλάκισης 10 χρόνων. Η «αστυνομία» τον κατήγγειλε με βάση το άρθρο 26 του «νόμου περί στρατιωτικού εγκλήματος και κυρώσεων», προστίθεται.

«Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι αυτής της χώρας δεν θα σωπήσουν, δεν θα σπάσουν τα στυλό τους και δεν θα υποκύψουν ποτέ στην πίεση», γράφει η ανακοίνωση της Basın Sen που καλεί όλα τα μέλη της και τους εργαζόμενους στον Τύπο να βρίσκονται στις 9 το πρωί της Δευτέρας μπροστά από το «κακουργιοδικείο» Λευκωσίας για να στηρίξουν τον πρόεδρο της συντεχνίας, για τον οποίο ζητείται και η επιβολή εγγύησης

Η συντεχνία σημειώνει το άρθρο 24/2 του «συντάγματος» στο οποίο αναφέρεται ότι καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του ατομικά ή συλλογικά προφορικώς, γραπτώς, με εικόνα ή άλλα μέσα. «Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να εκφράζει τη γνώμη του, να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες, χωρίς την παρέμβαση οποιασδήποτε επίσημης αρχής και κρατικών ορίων», προστίθεται.

Η ένωση τ/κ δημοσιογράφων αναφέρει ότι πριν περάσουν 1 – 2 ώρες από την προηγούμενη ανακοίνωσή τους για την ανάγκη τροποποίησης της «νομοθεσίας» που αφορά την ελευθερία έκφρασης, η ανησυχία τους βγήκε αληθινή και διώκεται με ποινή φυλάκισης ο δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ για ένα άρθρο του.

Αυτή η δίκη είναι κίνδυνος ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερίας σκέψης, σημειώνει η ένωση δημοσιογράφων. Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης θεωρεί απαράδεκτο από πλευράς ελευθερίας έκφρασης και σκέψης το να ασκούνται ποινικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων.

«Η έκφραση διαφορετικών απόψεων αποτελεί τη βάση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου. Η πολυφωνία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την δημοκρατία των Τ/κ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Το να συμφωνείς ή όχι με τις απόψεις, να βρίσκεις σωστό ή να αποδοκιμάζεις τις απόψεις ή τον τρόπο που εκφράζονται είναι άλλο πράγμα και η ελευθερία έκφρασης είναι άλλο», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Παρομοίως, πρόσθεσε, άλλο πράγμα η αστική υπόθεση (αποζημίωση), άλλο η ποινική υπόθεση.

Υπενθύμισε δε την απόφαση Handyside του 1976 στο ΕΔΑΔ, η οποία έγινε αποδεκτή ως ακρογωνιαίος λίθος στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας, όπως πρόσθεσε. Η ελευθερία έκφρασης δεν ισχύει μόνο για «πληροφορίες» ή «σκέψεις» που μπορεί να είναι αβλαβείς ή αδιάφορες, αλλά και για πληροφορίες και σκέψεις που πληγώνουν (προσβάλλουν), συγκλονίζουν ή ενοχλούν το κράτος ή οποιοδήποτε τμήμα της κοινωνίας, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2020 το ΚΕΕ είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του Αλί Κισμίρ για το ίδιο άρθρο, στην Αβρούπα, με τον τίτλο «Λευκό σπίτι», όπου αναφερόταν σε γεύμα που – όπως είχε αποκαλυφθεί – είχε δώσει ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα σε σημαίνοντα στελέχη του ΚΕΕ με στόχο τις εσωκομματικές εκλογές που επέρχονταν αλλά και τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου 2020. Το γεύμα – συνάντηση είχε γίνει στο εστιατόριο του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κερύνεια, γνωστό και ως «Λευκό Σπίτι».

Στο άρθρο του ο Αλί Κισμίρ έγραφε ότι μπορεί το μέρος όπου η Άγκυρα κάλεσε ορισμένους «βουλευτές» του ΚΕΕ να λέγεται «Λευκό σπίτι», «ωστόσο η θέση στην οποία έφερε την πολιτική μας είναι, για να είμαστε ειλικρινείς, οίκος ανοχής». Είχε προσθέσει επίσης ότι «ο οίκος ανοχής που διευθύνει η Άγκυρα έχει αναλάβει και την πορνεία της πολιτικής!». Γνωρίζω, συνέχιζε, ότι μόνος και κοινός στόχος είναι ο ηγέτης μας Μουσταφά Ακιντζί που «εκλέγηκε» με την βούληση αυτής της κοινότητας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top