ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Συναγερμός για ενδεχόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες της Ευρώπης

Ουκρανία: Συναγερμός για ενδεχόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες της Ευρώπης

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες ρωσικές ηλεκτρονικές επιθέσεις βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μείζον ρήγμα με τη Δύση.

Κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα πλήττουν από την Τετάρτη ουκρανικές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις άμυνες του Κιέβου η ΕΕ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία ομάδα ειδικών στην κυβερνοάμυνα.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπιθέσεις: Το «αόρατο» όπλο του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία – Δημιουργεί ειδική ομάδα η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει από τις 10 Φεβρουαρίου για την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων ως απάντηση στις κυρώσεις που ενεργοποιεί η Δύση κατά της Μόσχας.

Νέα προειδοποίηση ήρθε την Πέμπτη από τη βρετανική Lloyds: «Βρισκόμαστε σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής» εδώ και περίπου δύο μήνες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters o διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος Τσάρλι Ναν.

Τα μέτρα ετοιμότητας συζητήθηκαν την Τετάρτη σε συνάντηση που πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με στελέχη του τραπεζικού κλάδου, αποκάλυψε ο Ναν μετά το τέλος της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Ιός διαγράφει υπολογιστές στην Ουκρανία εν μέσω ρωσικής εισβολής – Ο ρόλος εταιρείας στην Κύπρο

Ως βρετανική εταιρεία, η Lloyds δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στη Ρωσία, παρόλα αυτά εντείνει τους ελέγχους της και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, πρόσθεσε.

«Προφανώς είναι πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Όπως και τα άλλα ιδρύματα οικονομικών υπηρεσιών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν είχε δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως γνωστή από ρεπορτάζ του Reuters που επικαλούταν αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.

Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν τότε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top