ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί τάπητος αν θα αποκλειστεί η Ρωσία από το Swift

Ξεκίνησε η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί τάπητος αν θα αποκλειστεί η Ρωσία από το Swift

Ξεκίνησε η συζήτηση στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με ανάρτηση του Μπάρεντ Λέιτς, εκπροσώπου της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συζήτηση ξεκινά με ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η συζήτηση πραγματοποιείται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως έχει προαναγγελθεί, τα στοχευμένα μέτρα τα οποία διαμόρφωσε η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα οποία θα παρουσιαστούν ενώπιον των ηγετών για να εγκριθούν, περιλαμβάνουν προτάσεις για κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα (αλλά όχι ακόμα φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, τον χρηματοοικονομικό τομέα και θεωρήσεις, καθώς και την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων.

Το κύριο ζήτημα διαφωνίας τις τελευταίες ώρες ήταν το ερώτημα κατά πόσο η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift σε αυτό το δεύτερο πακέτο κυρώσεων, ή αν θα πρέπει να παραμείνει ως απειλή για το επόμενο πακέτο κυρώσεων.

Οι Βαλτικές χώρες υποστηρίζουν περισσότερα και αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού από το σύστημα Swift, με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας να τοποθετείται υπέρ κατά τις δηλώσεις στην άφιξή της. Υπέρα τάχθηκαν και ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και ο Πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του συστήματος Swift, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για ένα πολύπλοκο πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές χώρες θέλουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση ώστε να υπάρξει περιθώριο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης ή μη συμμόρφωσης της Ρωσίας, με κάποια ΜΜΕ να αναφέρονται στην Γερμανία, την Ιταλία αλλά και την Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές διέψευδαν πάντως κατά τη διάρκεια της ημέρας πως υπήρχαν πραγματικές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και πως οι εργασίες που γίνονται έχουν στόχο το πακέτο που θα έχουν μπροστά τους οι ηγέτες να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση, ώστε να εγκριθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών στην έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top