ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάση αναμονής στις κυπριακές τράπεζες - Δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω κυρώσεων

Στάση αναμονής στις κυπριακές τράπεζες - Δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω κυρώσεων

Στάση αναμονής εν μέσω της μεταβαλλόμενης κατάστασης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τηρούν οι κυπριακές τράπεζες, με τραπεζικά στελέχη να θεωρούν πως οι μέχρι τώρα κυρώσεις δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Καθώς οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών συναλλαγών swift, πηγές της Τράπεζας Κύπρου έλεγαν στο ΚΥΠΕ πως ήδη αριθμός ρωσικών τραπεζών είναι στη λίστα με τις κυρώσεις που επέβαλαν Αμερική και Αγγλία.

«Όσον αφορά την τράπεζα, τηρούμε απόλυτα τις κυρώσεις, οι οποίες δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα αφού έχουμε μεγάλο αριθμό τραπεζών που συνεργαζόμαστε», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Live: Μάθετε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline

Όσον αφορά ευρύτερα τις εργασίες της τράπεζας, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη επίπτωση «πέραν από την πρακτική εφαρμογή των κυρώσεων στα συστήματα μας. Γενικά η κατάσταση είναι ρευστή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Εξάλλου, όσον αφορά τις συναλλαγές με τα ρούβλια, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τράπεζα παίρνει όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες σύμφωνα με τις κυρώσεις και αναλόγως και του πως κινούνται οι τράπεζες της Ευρωζώνης .

«Η κατάσταση είναι ρευστή και μεταβάλλεται συνεχώς. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και οι όποιες αποφάσεις θα μεταβάλλονται ανάλογα».

Το θέμα του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα Swift έχει συζητηθεί και στη σύνολο των G7 αλλά και στους κόλπους της ΕΕ, με τους Financial Times να σημειώνουν ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ενδοιασμούς, καθώς μέσω των συναλλαγών Swift γίνονται οι πληρωμές προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, κάτι που εμμέσως θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο στις τιμές ενεργειακών προϊόντων. Άλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η αποβολή της Ρωσίας από το Swift θα ωθήσει Κίνα και Ρωσία να δημιουργήσουν το δικό τους αντίστοιχο σύστημα, το οποίο, ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιεί αμερικανικά δολάρια για τις συναλλαγές τους.

To Swift είναι κωδικός αναγνώρισης τράπεζας, ένας διεθνής κωδικός που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, στην ουσία είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, μέσω των οποίων γίνονται συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο σύστημα συμμετέχουν πέραν των 11.000 τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Swift το 2021, το σύστημα κατέγραψε 42 εκατομμύρια μηνύματα ημερησίως.

Εξάλλου, ο Καναδός αναλυτής της Cornerstone Macro, ο Γιαν Στιούαρτ, ανέφερε στο καναδικό CTV πως εάν επιβληθεί εμπάργκο εξαγωγών στο Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια «θα είναι σαν να πυροβολείς και τα δυο σου πόδια και αυτό ισχύει για όποια χώρα στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top