ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεφεύγει ο πληθωρισμός- Σκέψεις για επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ξεφεύγει ο πληθωρισμός- Σκέψεις για επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Καλπάζει επικίνδυνα ο πληθωρισμός λόγω του σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία τα lockdown για ανακοπή της πανδημίας και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αναζητούν δραστικές λύσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης, προ του φόβου για συνέχιση της ουκρανικής κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια σκέψη είναι η κλασική συνταγή της αύξησης των επιτοκίων, κάτι ωστόσο που προσκρούει στις ανησυχίες ότι μια τέτοια ενέργεια θα πλήξει την ανάκαμψη και ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία, μετά την πανδημική περίοδο.

Στην Κύπρο

Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην Κύπρο, οι περισσότερες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας έχουν ως πηγή την αυξητική τάση στις τιμές της ενέργειας, εξέλιξη που λειτουργεί ως ντόμινο ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης και σε σημαντικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να επηρεάζεται δυσμενώς η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μια παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, εξαιτίας της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η περαιτέρω εκτίναξη της τιμής της ενέργειας θα φέρει κύμα ανατιμήσεων και το χειρότερο από όλα, θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ο εφιάλτης του πληθωρισμού πλανάται επικίνδυνα πάνω από την Ευρώπη, η οποία αναζητεί λύσεις για να θωρακίσει τις οικονομίες των κρατών-μελών από μια παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία. Μια ιδέα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους είναι η σύσταση έκτακτου Ευρωπαϊκού Ταμείου, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω της επιδότητησης για κάλυψη μέρους του κόστους ενέργειας. Η ιδέα αυτή φαίνεται να υπερισχύει της πρότασης για άμεση καταβολή επιδόματος σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Μια άλλη παράλληλη πρόταση, προνοεί την παράταση για ακόμη ένα χρόνο της δημοσιονομικής χαλάρωσης ώστε οι οικονομίες των κρατών-μελών να βοηθηθούν να ορθοποδήσουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top