ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος-Νικόλας μπαίνουν στα βαθιά- Δύσκολο εγχείρημα η συνεργασία

Στέφανος-Νικόλας μπαίνουν στα βαθιά- Δύσκολο εγχείρημα η συνεργασία

Εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης σηματοδοτεί η επόμενη περίοδος για τις προεδρικές εκλογές, αφού σε μεγάλο βαθμό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος θα έχουν την επίσημη συνάντησή τους στο πλαίσιο των αποφάσεων των δύο κομμάτων για την έναρξη δομημένου διαλόγου για τη διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου, στις 10 το πρωί, με οικοδεσπότη τον Νικόλα Παπαδόπουλο, στα γραφεία του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση θα τα πουν μόνοι οι ηγέτες των δύο κομμάτων, χωρίς την παρουσία συνεργατών ή άλλων στελεχών.

Σε διαρκή επαφή

Πέραν της συνάντησης που θα γίνει υπό τα φώτα της δημοσιότητας, πληροφορίες που εξασφάλισε το Τhemaonline υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι δύο αρχηγοί έχουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και βρίσκονται σε διαρκή επαφή ανεπίσημου χαρακτήρα. Οι ανεπίσημες αυτές επαφές επιτρέπουν στους Στέφανο Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλο να συζητήσουν χωρίς οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ορισμένες πτυχές που αφορούν τον διάλογο που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε πληροφορίες για την πορεία του ανεπίσημου αυτού διαλόγου, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει εκατέρωθεν η πολιτική βούληση για συνεργασία. Επίσης, και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις από τη βάση τους για συνεργασία προκειμένου να επιτύχουν την αλλαγή διακυβέρνησης, που αποτελεί διακηρυγμένη θέση των δύο κομμάτων, όπως εξάλλου προκύπτει και από τον όρο εντολής που έχουν, ο καθένας από τα συλλογικά τους όργανα. Υπό αυτή την έννοια, Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Στο ψάξιμο υποψηφίου

Ωστόσο, πέραν των διακηρύξεων και των προθέσεων, τα δεδομένα δεν αφήνουν αμφιβολία για τις δυσκολίες της επιδιωκόμενης συνεργασίας. Το σοβαρότερο εμπόδιο δεν είναι άλλο από την εξεύρεση της προσωπικότητας εκείνης που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας, να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, με ερείσματα και στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς, ώστε να έχει εχέγγυα επιτυχίας.

Το ΔΗΚΟ προσέρχεται στο διάλογο με προτεινόμενο υποψήφιο για το χρίσμα τον πρόεδρό του, Νικόλα Παπαδόπουλο, χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση. Από πλευράς ηγεσίας του ΑΚΕΛ δεν υπάρχουν οι επιφυλάξεις του παρελθόντος έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο, αναδεικνύεται η χαμηλή αποδοχή του Προέδρου του ΔΗΚΟ από τη βάση του κόμματος της Αριστεράς. Πηγές και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση ο διάλογος θα στραφεί προς την κατεύθυνση της αναζήτησης συγκλίσεων για τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου συνεργασίας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το δύσκολο κομμάτι της ονοματολογίας δεν πρόκειται να αφεθεί στο τέλος αλλά θα συζητείται παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λεπτομερής διάλογος για την αναζήτηση συγκλίσεων στο Κυπριακό, οικονομία και άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, πιθανότατα θα ανατεθεί από τους Στεφάνου και Παπαδόπουλο σε στελέχη των κομμάτων τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top