Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της Ε.Ε όσο και του ΝΑΤΟ. Πολιτικοί καθημερινά εκφράζουν την την αντίθεση τους στην απαράδεκτη Ρωσική επιθετικότητα.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου , Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με δίκη του γραπτή παρέμβαση αναφέρεται στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία
Αυτούσια η ανακοίνωση του:
Λίγους μήνες πριν, προειδοποιούσαμε ότι, δυστυχώς, δεν τελειώσαμε με τις διεθνείς κρίσεις. Αναφέραμε ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες και σύνθετες.
Αυτές οι μέρες είναι ιστορικές, δυστυχώς, όχι με θετικό πρόσημο. Μας ανησυχεί βαθύτατα η βάναυση περιφρόνηση των κανόνων διεθνούς δικαίου με βάση τους οποίους κτίζουμε με κόπο τα δικά μας επιχειρήματα για το εθνικό μας πρόβλημα. Μας ανησυχεί που η υφήλιος, λόγω της απαράδεκτης Ρωσικής επιθετικότητας, φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα και μακρά σελίδα ψυχρού πολέμου.
Η Κύπρος δεν μπορεί να σιωπά στην κατίσχυση του δικαίου του ισχυρού έναντι του νόμου. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη διεθνή έννομη τάξη, αλλά, έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη δική μας υπόθεση. Είμαστε πάντα με την πλευρά του δικαίου. Έχουμε υποχρέωση να συντασσόμαστε με το δίκαιο.
Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να καταδικάσουμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Χωρίς καμία περιστροφή, χωρίς να κρυβόμαστε τη δύσκολη στιγμή, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Η εισβολή είναι αδικαιολόγητη, παράνομη και εγκληματική. Τελεία.
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα. Η διπλωματία είναι πάντα η σωστή μέθοδος για να δίνονται λύσεις στα διεθνή προβλήματα.
Όποιος για μικρά συμφέροντα προτείνει τις ίσες αποστάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, πέρα από το κοντόφθαλμο και ηθικά απαράδεκτο του γεγονότος, υπονομεύει την ίδια ώρα τη δική μας εθνική υπόθεση. Πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν την επιτήδεια ουδετερότητα.
Θέλω να εξάρω το θάρρος του Ουκρανικού λαού που αντιστέκεται με σθένος, αυταπάρνηση και ηρωισμό απέναντι σε μια στρατιωτική υπερδύναμη. Αξίζουν οι Ουκρανοί όχι μόνο τον θαυμασμό μας αλλά και την έμπρακτη στήριξη και συνδρομή με κάθε δυνατό μέσο και από εμάς, όσο μπορούμε, αλλά, κυρίως, από τη διεθνή κοινότητα.
Θα ήθελα, παράλληλα, να εκφράσω την οδύνη μου απέναντι σε κάθε ανθρώπινη απώλεια. Μας συγκλονίζει ο θάνατος των 10 αμάχων ομοεθνών μας, Ελλήνων της διασποράς στην περιοχή της Μαριούπολης, από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους.
Ο Ουκρανικός λαός ξεσπιτώνεται σήμερα για να ζήσει την προσφυγιά. Ειδικά εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει αυτός ο ξεσηκωμός, θα παράσχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η κυβέρνηση ήδη δηλώνει έτοιμη προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ, και ο Κυπριακός λαός – είμαι βέβαιος – θα συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Ως Ευρωπαίοι, προβληματιζόμαστε για την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, το θεμέλιο της κοινής μας προοπτικής. Αμφισβήτηση που έρχεται μετά από μια περίοδο αδράνειας και εσωστρέφειας που, επιτέλους, πρέπει να υπερβούμε.
Η τοποθέτηση μας στους ευρωπαίους εταίρους μας είναι ξεκάθαρη: Ήρθε η ώρα να επιταχύνουμε δραστικά τα βήματα προς την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση είναι ο δρόμος για τη μελλοντική ειρήνη και ένας καταλύτης για την επίλυση του εθνικού μας θέματος. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία είναι επείγουσα.
Ως Κύπρος – μια χώρα που βρίσκεται διαρκώς στη σκιά της Τουρκικής απειλής – θα πιέσουμε με όλους τους τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο θα πράξει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Θέλω να αναφερθώ και σε όσα αφορούν στη χώρα μας. Διοτί, όπως με υπευθυνότητα το πράξαμε τα προηγούμενα εννέα χρόνια, οφείλουμε και σήμερα και στα επόμενα πέντε χρόνια να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.
Το Ουκρανικό έχει προσθέσει θέματα στην ατζέντα μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Και θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια.
Μία είναι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσουμε: ενότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία και αποτελεσματική δουλειά στο εσωτερικό. Κινητικότητα και γόνιμες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό.
Η οικονομία μας θα αντέξει για ακόμη μια φορά, χάρη στην ορθή και νούσιμη πολιτική μας. Τα θεμέλια της οικονομίας μας σήμερα είναι γερά, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που είχαμε το 2013. Η σκληρή δουλειά των τελευταίων εννέα χρόνων μας έχει προσδώσει μεγάλη ανθεκτικότητα.
Με ξέρετε όμως, ότι πάντοτε λέω την αλήθεια. Θα υπάρξουν, ειδικά στο σύντομο μέλλον, οικονομικοί κραδασμοί που θα πρέπει να απορροφήσουμε για να βγούμε και πάλι δυνατοί και από αυτή τη νέα κρίση.
Ο τουρισμός μας πιθανόν να επηρεαστεί, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε τη μαζική εισροή επισκεπτών. Με σκληρή δουλειά και με βάση τη στρατηγική που ήδη εφαρμόζουμε για τη διαφοροποίησης των αγορών, αλλά και το καλό όνομα τουριστικό όνομα της Κύπρου που κτίζουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες.
Πιθανόν να υπάρξουν ζητήματα και περαιτέρω αυξήσεις σε σειρά εισαγόμενων πρώτων υλών. Θα προτείνουμε στην κυβέρνηση τρόπους, ώστε, να υπάρξει συγκράτηση του οικονομικού βάρους.
Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μας θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται γι αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα στη διαχείρισή τους.
Μας απασχολεί το θέμα της ενέργειας, σε μια εποχή μάλιστα που ο πληθωρισμός ήδη καλπάζει.
Μαζί και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρθούν αμέσως πρακτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις για στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα που θα προτείνουμε στην κυβέρνηση για να εξισορροπήσει ενδεχόμενες αυξήσεις με αντίστοιχες μειώσεις της φορολογίας.
Είναι αναμφίβολο ότι η μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα της ενέργειας δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Οι σχεδιασμοί της Ένωσης πρέπει να αναθεωρηθούν και να επιταχυνθούν. Η άποψη, άλλωστε, ότι η αλληλεξάρτηση Κεντρικής Ευρώπης και Ρωσίας στην ενέργεια θα διασφάλιζε την ειρήνη, έχει καταρρεύσει.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επανέρχεται στο προσκήνιο και η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σ’ αυτό το σχεδιασμό, όπως και η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Για την οικονομία μας ένα είναι βέβαιο: Χρειάζεται και για τα επόμενα χρόνια αυστηρή προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση, το συντομότερο δυνατόν, στο νέο μοντέλο, στο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αντιστεκόμενοι με σθένος στους λαϊκισμούς που το μόνο που τελικά επιφέρουν είναι την μιζέρια και την ανέχεια. Και θέλω να σταθώ σε κάτι που έχει ενοχλήσει – πιστεύω - τον κάθε δημοκράτη και ελεύθερο άνθρωπο:
Το ΑΚΕΛ μπορεί να βρει πολλές ευκαιρίες να διαμαρτυρηθεί για την ακρίβεια σήμερα, που οι τιμές των διεθνών πρώτων υλών καλπάζουν. Λαϊκισμός περιωπής, αλλά θα μπορούσα να το κατανοήσω. Πόσο τυχαίο είναι όμως να διαμαρτύρεσαι για την ακρίβεια τις μέρες ενός πολέμου στην Ευρώπη; Μια ημέρα που σκοτώνονται άνθρωποι στην Ευρώπη από την απρόκλητη Ρωσική εισβολή; Μια εισβολή μάλιστα, που από μόνη της προκαλεί την ακρίβεια; Ειλικρινά, τους αφήνω στην κρίση των πολιτών.
Έχω αφήσει τελευταίο το πιο σημαντικό: το εθνικό μας θέμα.
Όπως είπα και στην αρχή, μας ανησυχεί κάθε εξέλιξη που αδυνατίζει το διεθνές δίκαιο και κανονικοποιεί την παραβίαση κυριαρχίας και συνόρων.
Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη αυτή, και ιδιαίτερα η κατακραυγή που τη συνοδεύει στην Ευρώπη και τη Δύση, μπορεί να αποτελέσει μια απρόσμενη ευκαιρία για να αναδείξουμε ξανά το εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί της μαύρης ημέρας της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προηγήθηκε μια άλλη μαύρη ημέρα για την ανθρωπότητα, εκείνη της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Η Ευρώπη και η Δύση δικαίως αγανακτεί για την εισβολή στην Ουκρανία. Οφείλει όμως να αγανακτεί με κάθε εισβολή και να μην αποδέχεται τα αποτελέσματα καμίας κατοχής.
Αυτό πρέπει να είμαστε εκεί να τους το θυμίζουμε. Και ως Δημοκρατικός Συναγερμός, μόλις τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, θα αναλάβουμε μια τέτοια διεθνή εκστρατεία.
Ήδη, το τελευταίο διάστημα, οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ιωάννη Κασουλίδη έδωσαν ελπίδα στο θέμα των Βαρωσίων. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενταθούν μετά και την κρίση στην Ουκρανία.
Διότι, υπάρχει και ένας μεγάλος κίνδυνος: Εάν οι αναθεωρητικές τάσεις της Ρωσικής ηγεσίας δείξουν να επιτυγχάνουν, αυτό αναμφισβήτητα θα ενθαρρύνει τις αντίστοιχα απαράδεκτες αναθεωρητικές τάσεις του κ. Ερτογάν.
Σε δύσκολες περιόδους σαν αυτές, η κυβέρνηση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά, δεν κρυβόμαστε. Βγαίνουμε μπροστά, στην πρώτη γραμμή.
Με καθαρές θέσεις και διάθεση συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Για να προσφέρουμε καθοδήγηση, υποστήριξη, ελπίδα και λύσεις στα προβλήματα του πολίτη και τις προκλήσεις της χώρας μας.
Να έχεις την εξουσία σημαίνει να έχεις και την ευθύνη. Να επιζητάς την εξουσία σημαίνει να μην κρύβεσαι.
Οι επιτήδειοι ουδέτεροι συνθλίβονται στις μυλόπετρες μιας τέτοιας διεθνούς αντιπαράθεσης.
Η παράταξη που έχω το προνόμιο να ηγούμαι, είναι η μόνη που μπορεί να έχει την αντίληψη, τη γνώση και τη δυνατότητα να διαχειριστεί όλο αυτό το πολύπλοκο σκηνικό για να εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και να διασφαλίσει το μέλλον των πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις