ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρατικά Βραβεία Φιλοζωικής Δράσης 2021 - Οι ήρωες ιστοριών που συγκλόνισαν όλους

Κρατικά Βραβεία Φιλοζωικής Δράσης 2021 - Οι ήρωες ιστοριών που συγκλόνισαν όλους

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τα βραβεία φιλοζωικής δράσης 2021.

Ο θεσμός των κρατικών βραβείων φιλοζωικής δράσης, ο οποίος έχει θεσπισθεί για πρώτη φορά από το Υπουργείο Γεωργίας, έχει σκοπό να τιμήσει το σημαντικό έργο ατόμων και οργανισμών που προωθούν την προστασία και ευημερία των ζώων στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη σημαντική θέση που έχουν τα ζώα στη ζωή μας. Μέσω του θεσμού αυτού, τιμούμε όχι μόνο τους βραβευθέντες, αλλά όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το καθήκον μας απέναντι στα ζώα και καταβάλλουν προσπάθεια για την προστασία τους.

1) Βραβείο εξαιρετικής διάσωσης ζώου. Aπονέμεται σε άτομο, ομάδα ατόμων ή οργανισμό, για τη διάσωση ζώου που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το βραβείο απονέμεται στους:

(α) κα Μισέλ Μετζίτη για τη διάσωση των σκύλων Chance και Miracle

Τα δύο σκυλιά εντοπίσθηκαν εγκαταλελειμμένα σε κλουβί, σε άθλιες συνθήκες, άρρωστα και αποστεωμένα. Η κα Μετζίτη τα μετέφερε σε ιδιώτη κτηνίατρο όπου διαγνώσθηκαν με λεϊσμανίαση. Το ένα εκ των δύο, διαγνώσθηκε και με νεφρική ανεπάρκεια. Η κα Μετζίτη ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων περίθαλψης και συντήρησης των ζώων. Το θέμα καταγγέλθηκε στην αστυνομία και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο (ο ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε με ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή). Ο Chance δυστυχώς δεν τα κατάφερε, η Miracle όμως έγινε καλά και προωθήθηκε για υιοθεσία στο εξωτερικό.

(β) Εθελοντές του καταφυγίου StrayHaven (Nieske De Jong, Paula Fletcher, Mark John Phillips και Sam Taylor) για τη διάσωση σκυλίτσας και των κουταβιών της από υπόνομο

Εθελοντές του καταφυγίου Stray Haven στην επαρχία Πάφου, εντόπισαν σκυλίτσα με έξι κουταβάκια μέσα σε υπόνομο, κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο. Μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν αρχικά να παραλάβουν τα τέσσερα από τα έξι κουταβάκια, και στη συνέχεια τη μητέρα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είχαν εισχωρήσει βαθιά στον υπόνομο. Λόγω της στενότητας του χώρου, για την παραλαβή των τελευταίων δύο κουταβιών, ένας από τους εθελοντές σύρθηκε μέσα στον υπόνομο. Όλα τα κουταβάκια έτυχαν περίθαλψης και στη συνέχεια στάλθηκαν για υιοθεσία στην Αγγλία. Η μητέρα διαπιστώθηκε ότι έφερε σκάγια στην κοιλιακή χώρα και απαιτούσε αυξημένη φροντίδα. Σήμερα ζει στην Κύπρο σε ανάδοχη οικογένεια που τη φροντίζει.

2) Βραβείο εξαιρετικής υπηρεσίας ή διάσωσης από ζώο. Aπονέμεται σε ζώο το οποίο με τις πράξεις του έχει βοηθήσει στη φροντίδα ή τη διάσωση ενός ανθρώπου.

Το βραβείο απονέμεται στους ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές τους, της Ομάδας Κ-9 της ΕΜΑΚ.

Η Ομάδα Κ-9 της ΕΜΑΚ έχει αποστολή τον εντοπισμό και διάσωση προσώπων από δυσπρόσιτα ή επικίνδυνα μέρη. Πολύτιμοι συνεργάτες και βοηθοί της εν λόγω ομάδας, κατά τη διεκπεραίωση της αποστολής της, αποτελούν τα ανιχνευτικά σκυλιά που διαθέτει, τα οποία σε αντίξοες συνθήκες, και συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν. Τον Αύγουστο του 2020 μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου, μέλη της Ομάδας Κ-9 συνοδευόμενα από ανιχνευτές σκύλους συμμετείχαν σε αποστολή προς αναζήτηση εγκλωβισμένων ή/και τραυματισμένων προσώπων. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγάλος, αφού σε ολόκληρο τον χώρο έρευνας βρίσκονταν διάσπαρτα λιπάσματα καθώς και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων. Επίσης, υπήρχε κίνδυνος από αιχμηρές επιφάνειες και από εκρήξεις εντομοκτόνων που βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια. Η άριστη συνεργασία όμως των χειριστών με τους σκύλους τους και η εμπιστοσύνη των σκύλων προς τους χειριστές τους, που αποκτήθηκε με τις συνεχείς εκπαιδεύσεις, οδήγησαν στην αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων και έφερε σε πέρας την αποστολή τους.

3) Βραβείο εξαιρετικού καταφυγίου ζώων. Aπονέμεται σε ένα ιδιωτικό και ένα κοινοτικό καταφύγιο ζώων, τα οποία παρέχουν άρτια φροντίδα σε εγκαταλειμμένα και αδέσποτα ζώα.

Το βραβείο για ιδιωτικό καταφύγιο, απονέμεται στο:

Καταφύγιο αδέσποτων γάτων Malcolm Cat Protection Society

Το καταφύγιο Malcolm ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον κ. Malcolm Stevenson, απόστρατο Ταγματάρχη. Ξεκίνησε στην περιοχή Lady's Mile στη Λεμεσό, αρχικά ως ένας απλός χώρος σίτισης αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων γάτων και εξελίχθηκε σε ένα αξιοσημείωτο καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 γάτους. Το καταφύγιο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στο Ακρωτήρι το 2002. Διαθέτει ιατρική μονάδα, χώρο προετοιμασίας τροφίμων, και ξεχωριστούς χώρους για μικρά γατάκια, γάτες με ειδικές ανάγκες και για μητρότητα όταν απαιτείται. Ένα δίκτυο αφοσιωμένων εθελοντών εργάζονται ακούραστα για να παρέχουν στις γάτες του καταφυγίου το καλύτερο επίπεδο φροντίδας. Στο Malcolm κάθε γάτα εμβολιάζεται και τυγχάνει της κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας, ενώ καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για εξεύρεση κατάλληλης στέγης για τις γάτες.

Το βραβείο για κοινοτικό καταφύγιο, απονέμεται στο:

Unified - Καταφύγιο προσωρινής φύλαξης σκύλων των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λακατάμειας

Οι Δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λακατάμειας) δημιούργησαν το κοινό αυτό καταφύγιο το 2009 για τη φύλαξη των αδέσποτων σκύλων, με σκοπό να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του Περί Σκύλων Νόμου. Ο χώρος επιθεωρήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και, στη βάση κατευθυντήριων γραμμών που δόθηκαν, οι Δήμοι προχώρησαν σε ανακαίνιση και βελτίωση του καταφυγίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2015. Το νέο καταφύγιο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Απριλίου του 2015 και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 2566 σκύλους. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να δοθούν τα σκυλιά για υιοθεσία, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά να έχει υιοθετηθεί. Σήμερα στον χώρο αυτό φιλοξενούνται 65 σκύλοι.

4) Βραβείο φιλικότερης προς τα ζώα φάρμας. Aπονέμεται σε ιδιοκτήτη παραγωγικής εκμετάλλευσης που δίδει έμφαση στην ευημερία των ζώων.

Το βραβείο απονέμεται στον ιδιοκτήτη της φάρμας παραγωγής αυγών ελεύθερης βοσκής κ. Γλαύκο Σχίζα.

Η Φάρμα του κ. Γλαύκου Σχίζα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αυγών ελεύθερης βοσκής και βρίσκεται στο Αγρόκτημα Φίλιππος στην Ευρύχου. Για την καλύτερη δυνατή μεταχείριση και ευημερία των πουλερικών, η φάρμα είναι δενδροφυτεμένη με ελαιόδεντρα, πεύκα, συκαμινιές και κλήματα και σπέρνεται με εποχιακά χόρτα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διατροφής των πουλερικών που κυκλοφορούν ελεύθερα σε μια έκταση 25 δεκαρίων.

5) Βραβείο εξαιρετικής διαφωτιστικής δράσης για τα ζώα. Aπονέμεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης, συντάκτης ή παραγωγός ενημερωτικού μέσου, το οποίο συμβάλλει συστηματικά στην προώθηση της προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Το βραβείο απονέμεται στους συντελεστές της τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής του ΡΙΚ «Κοίτα με στα μάτια». Εκτέλεση παραγωγής: MediaboxLtd. Συντελεστές: Έλμος Νεοκλέους (σκηνοθέτης-παραγωγός), Γιώργος Πήττας (κείμενα-αφήγηση), Τάσος Αρχοντίδης (κινηματογράφηση), Jean-Paul Sacy (Μουσική).

Η εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια» συνέβαλε συστηματικά στην προώθηση της προστασίας και ευημερίας των ζώων κατά τον τελευταίο χρόνο. Έχει παρουσιάσει ποικίλα θέματα και έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. Η εκπομπή παρουσιάζει ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων και ζώων, δίνοντας έμφαση στο ρόλο και το έργο των καταφυγίων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις αδυναμίες της κοινωνίας μας σε σχέση την προστασία των ζώων. Παράλληλα με τις τηλεοπτικές προβολές, η εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια» διατηρεί και σελίδα στο Facebook στην οποία παρουσιάζονται επίσης όλες οι εκπομπές. Με αυτό τον τρόπο, επικοινωνεί άμεσα με το κοινό.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε λιτή τελετή, στις 31 Μαρτίου 2022.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top