ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη Κοινοβουλίων της ΕΕ: Συζητήθηκαν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής

Διάσκεψη Κοινοβουλίων της ΕΕ: Συζητήθηκαν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής

Τις προκλήσεις που αναδύονται από τη νέα ψηφιακή εποχή επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμοδίων για τον Ψηφιακό Χώρο και το Διάστημα, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις ευρωπαϊκές ψηφιακές πολιτιστικές βιομηχανίες», ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις πολιτιστικές βιομηχανίες, δημιουργώντας νέες αγορές, δίκτυα, μεθόδους και επιλογές για τους καλλιτέχνες, αλλά και νέες ευκαιρίες διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τις προκλήσεις που αναδύονται από τη νέα ψηφιακή εποχή, όπως είναι οι ελλείψεις όσον αφορά υποδομές, κεφάλαια, προσωπικό ή τεχνικούς πόρους σε επιχειρήσεις, αλλά και ελλείψεις σε ψηφιακές δεξιότητες και απαραίτητα εργαλεία, καθώς η μη δυνατότητα πρόσβασης μίας σημαντικής μερίδας πολιτών στο διαδίκτυο. Επισήμανε επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με τα δεδομένα, όπως η πιθανότητα κατάχρησης δεδομένων από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η λογοκρισία, καθώς και ζητήματα ιδιοκτησίας και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι απαραίτητη η υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας και πολιτικών. Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να τύχουν στήριξης μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, κατάρτισης και τεχνολογικών εργαλείων, τα οποία θα υποβοηθήσουν την ψηφιακή μετάβαση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις νέες αγορές να καταστούν περισσότερο βιώσιμες.

Ειδικότερα για την Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη, σημείωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2025 και του εθνικού σχεδίου για τις ψηφιακές ικανότητες 2021-2025 του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, σημείωσε ότι υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις για την προώθηση του πολιτιστικού τομέα.

Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι θεμελιώδεις για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, καθότι ο πολιτισμός διαμορφώνει την ταυτότητα και την ποικιλομορφία των λαών. Η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά δεδομένα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, στον ψηφιακό χώρο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Παγκύπριο: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΠτΔ: Εκφράζει ικανοποίηση για την συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»

ΠτΔ: Εκφράζει ικανοποίηση για την συμφωνία με τις ΗΠΑ - «Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»

Την ικανοποίηση του για την συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ εξέφρασε, με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top