Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στην Ουκρανία - Οι αποφάσεις της σύσκεψης

04.03.2022
14:03
Πολιτική

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για τις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία ετέθη επί τάπητος το ζήτημα των επιπτώσεων που θα προκύψουν για τη χώρα μας, τόσο από τον πόλεμο που διεξάγεται μετά από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και από τις κυρώσεις που η ΕΕ και άλλα κράτη και οργανισμοί επιβάλλουν.

Έγινε μία πρώτη εκτίμηση σφαιρικής αντιμετώπισης των νομικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων επιπτώσεων που θα προκύψουν και αποφασίστηκε η σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών που θα παρακολουθούν την πορεία της κατάστασης και θα αποφασίζουν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε, επίσης, οδηγίες ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων και ζήτησε να παρακολουθούνται επιστάμενα όλες οι πτυχές. Προς τούτο, το σύνολο του μηχανισμού θα είναι σε εγρήγορση.

Από όσα αναφέρθηκαν στην εκτενή συζήτηση που διεξήχθη, η χώρα μας, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Διαπιστώθηκε, ωστόσο, πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι διαχειρίσιμες, και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους.

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, αναμένεται η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, μετά από σχετικές διευθετήσεις που έγιναν και σε συνεννόηση με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνει:

1. Ιατροφαρμακευτικά προϊόντα.

2. Τρόφιμα.

3. Εξοπλισμό που αφορά την πολιτική προστασία (αντίσκηνα, υπνόσακοι, σετ πρώτων βοηθειών κ.ά.).

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση για κλείσιμο του ενάεριου χώρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αξιολογούμε τόσο το ενδεχόμενο να προκύψει οποιαδήποτε εργαλειοποίηση από πλευράς της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς κάτι για το οποίο αν γίνει διατηρούμε την επιφύλαξη και το δικαίωμα μας για αναθεώρηση της απόφασης».

Σε ερώτηση ποιοι θα απαρτίζουν τις δύο διυπουργικές επιτροπές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η μια θα αποτελείται από τους Υπουργούς Ενέργειας, Μεταφορών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και η δεύτερη από τους Υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, «προέβη σε ενημέρωση όσον αφορά το ενδεχόμενο επιπτώσεων στον τραπεζικό τομέα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

Ερωτηθείς είπε ότι κατά τη σύσκεψη «αξιολογήθηκαν και οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, όπως και οι επιπτώσεις ευρύτερα στην οικονομία μας. Για το θέμα του Τουρισμού αξιολογούνται κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την απώλεια των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αναμένονται προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στην Ευρώπη και κληθείς να πει αν η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει πως συμπορευόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος είναι έτοιμη, εφόσον προκύψει η ανάγκη, να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα διαβουλευθεί με τους εταίρους του για το συγκεκριμένο θέμα».

Τέλος, σε ερώτηση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «όσον αφορά την Κύπρο υπάρχει σχεδιασμός, έχουμε ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπενθυμίζω ότι στο σχέδιο Κύπρος – Το Αύριο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού που μας αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40% θα αφιερωθεί για τον στόχο της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία».