ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 67ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 67ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες της 67ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει ανακοίνωση του Σώματος,  εκπροσώπησαν οι Βουλευτές Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), Μαρίνα Νικολάου και   Κωστής Ευσταθίου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε την ανάγκη λήψης αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σημασία υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε την ανησυχία της για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τόνισε την ανάγκη όπως οι ευάλωτοι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες των κρατών μελών τύχουν άμεσης στήριξης μέσω της εργαλειοθήκης της ΕΕ, αλλά και της παροχής κονδυλίων για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξάλλου, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε την ανάγκη άμεσης ανάπτυξης των γηγενών ενεργειακών κοιτασμάτων της ΕΕ, όπως των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία δύνανται να διαδραματίσουν ρόλο «καυσίμου γεφύρωσης» για τη μετάβαση της ΕΕ σε μια οικονομία απαλλαγμένη από ανθρακούχες εκπομπές και απεξαρτημένη από τις ενεργειακές εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η κ. Νικολάου τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, διασφαλίζοντας το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους Ουκρανούς πρόσφυγες, η  κ. Νικολάου τόνισε πως οι προσφυγικές ροές δεν θα τερματιστούν όσο συντηρούνται οι γενεσιουργές τους αιτίες.

Καλωσόρισε την ετοιμότητα της ΕΕ να φιλοξενήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ένωση απέτυχε να επιδείξει την ίδια αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η Κύπρια Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει στην κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, να τερματίσει την Κοινή Δήλωση μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ και να καταλήξει σε ένα δίκαιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα προνοεί τη θέσπιση ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και έναντι των προσφύγων, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της ίδια συζήτησης, ο  Κωστής Ευσταθίου, επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή σηματοδοτεί το τέλος των ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων.

Όσο η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο κακό που έρχεται,  ανάφερε ο κ. Ευσταθίου, θα έρχεται πίσω από τα γεγονότα, την ιστορία, τους πολέμους και τις εισβολές.

Στηλιτεύοντας τη διγλωσσία στην ΕΕ στο κοινό αφήγημα της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η Κύπρος ζει από το 1974 το δράμα που ζει η Ουκρανία και κατανοεί πλήρως τον Ουκρανικό λαό. Χθες ήταν η Κύπρος, σήμερα η Ουκρανία, αύριο το Αιγαίο και μεθαύριο η ίδια η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Ευσταθίου.


Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανική κρίση, η κ. Ερωτοκρίτου καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπογράμμισε πως οι εικόνες των Ουκρανών προσφύγων δεν είναι ξένες για την Κύπρο, αλλά αντίθετα πολύ οικείες, διότι οι Κύπριοι έζησαν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Η Κύπρια Βουλευτής ανάφερε ότι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δέκα μέρες έγινε ταυτόχρονα εισβολή στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, κατά τον ίδιο τρόπο που η Τουρκία εισβάλλει στις ίδιες αρχές και αξίες εδώ και 17,520 μέρες, με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Εάν δεν υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, η Ευρώπη θα έχει αποτύχει και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει με αποφασιστικότητα, να σταθούμε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό, έτσι ώστε να υπερισχύσουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Διακήρυξης για την Ουκρανική κρίση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top