ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλίες Ερντογάν - Χερζόγκ σήμερα στην Άγκυρα

Συνομιλίες Ερντογάν - Χερζόγκ σήμερα στην Άγκυρα

Πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση ανώτατου επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ από το 2007. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Στη δήλωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με τη συνάντηση, αναφέρεται ότι «θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τις διαστάσεις τους και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της συνεργασίας».

Ενώ η προεδρία είναι ως επί το πλείστον μια συμβολική θέση στο Ισραήλ, ο Χέρτζογκ, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας, θεωρείται ότι έχει αναλάβει πιο υψηλού επιπέδου διπλωματικό ρόλο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα στη συνάντηση και εκτιμάται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το θέμα της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει καταστήσει το θέμα της εξάρτησης της Ρωσίας από τους ενεργειακούς πόρους μια σημαντική συζήτηση στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ έφτασαν σε οριακό σημείο μετά την ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, με προορισμό τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων. Οι πρεσβευτές αποσύρθηκαν, η Τουρκία προσέφερε όρους για ομαλοποίηση. Ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που σταματούσαν κατά καιρούς και διήρκεσαν χρόνια, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία τον Ιούνιο του 2016 και οι νέοι πρεσβευτές ανέλαβαν καθήκοντα στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα στα τέλη του 2016.

Πάντως παρά τη στασιμότητα στις διπλωματικές σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ συνέχισαν γενικά να είναι θετικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, έσπασε ρεκόρ πέρυσι και έφτασε τα 8,4 δις δολάρια. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top