Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, αποτελούν τς μόνιμες ανησυχίες κάθε χειμώνα, στις οποίες πλέον έχει προστεθεί και η Covid-19. Κι ενώ όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι με μερικά αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά μύτης και άφθονα χαρτομάντιλα, μπορεί να θέσουμε υπό έλεγχο το συνάχι και την ενοχλητική καταρροή, καθώς και να πάρουμε τα μέτρα μας απέναντι στις ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να το πράξουν με μη φαρμακευτικούς τρόπους.
Πριν τα συμπτώματα επιδεινωθούν και γίνει απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό, οι παρακάτω απλές πρακτικές θα προσφέρουν ανακούφιση και ίσως ακόμα και θωράκιση του ανοσοποιητικού.
Πόνοι στους μύες
Έρευνες έδειξαν πως ένα από τα κλασικά συμπτώματα της γρίπης, η μυαλγία και ο πόνος στα οστά, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσθήκη του τζίντζερ, της ευρύτερα γνωστής πιπερόριζας. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research υπερθεματίζει τις ιδιότητες και τη δράση του ως παυσίπονο, ωστόσο θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί η χρυσή τομή της δοσολογίας του. Μέχρι τότε μπορούμε να πίνουμε ζεστά ροφήματα στα οποία θα έχουμε ρίξει μέσα τριμμένο τζίντζερ – κάνουν θαύματα!
Πυρετός
Τα γιατροσόφια στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά: οι κρύες κομπρέσες στο μέτωπο και τα χέρια είναι μία συνήθης πρακτική στην οποία μπορεί να προστεθεί το χλιαρό ντους. Επίσης απαιτείται η κατανάλωση άφθονων υγρών, ώστε να αποτραπεί η αφυδάτωση και να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Στην περίπτωση του πυρετού, έχει σημασία πέρα από τα υγρά, να καταναλώνονται και τροφές που δεν θα «βαρύνουν» το στομάχι αλλά θα το «ζεστάνουν», όπως είναι η κοτόσουπα.
Απώλεια όρεξης
Στην κομμένη όρεξη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης η κοτόσουπα, αποτελεί το καλύτερο διατροφικό «καταφύγιό», ενώ αξίζει να την εντάξουμε και προληπτικά στη διατροφή μας αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή καλών και εύπεπτων θερμίδων με πολλά θρεπτικά οφέλη. Όπως άλλωστε τονίζει και η Melissa Bailey, κλινική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας «οι βιταμίνες και τα μέταλλα της κοτόσουπας επιταχύνουν την ανάρρωση, το νάτριο βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και η ζέστη στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης».
Πονόλαιμος
Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει οποιοδήποτε τσάι διαθέτουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Ενδεικτικά, το τσάι από χαμομήλι ή φασκόμηλο που ηρεμεί, ενώ η προσθήκη λεμονιού, τζίντζερ και μελιού ενισχύουν την διατροφική του αξία και απαλύνουν τον πόνο στο λαιμό.
Βήχας
Γνωστό ως το νέκταρ των θεών, το μέλι είνα ένας από τους καλύτερους συμμάχους κατά των ιώσεων. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence Based Medicine έδειξε πως το μέλι «είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επιβλαβές από τις συνήθεις λύσεις».
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις