ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου-Παπαδόπουλος ετοιμάζονται για τα δύσκολα, Αβέρωφ και με βούλα- Στήνει ομάδα ο Χριστοδουλίδης

Στεφάνου-Παπαδόπουλος ετοιμάζονται για τα δύσκολα, Αβέρωφ και με βούλα- Στήνει ομάδα ο Χριστοδουλίδης

Στην επόμενη συνάντηση Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου στρέφεται το ενδιαφέρον των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ανοικτή επικοινωνία και πολύ σύντομα θα καθορίσουν το δεύτερο ραντεβού ώστε να βάλουν στο τραπέζι τα δύο ζητήματα που είναι και η ουσία της συζήτησης. Το πρώτο είναι το θέμα του πολιτικού πλαισίου που θα αποτελέσει τη βάση της επιδιωκόμενης συνεργασίας και το δεύτερο είναι το πρόσωπο που θα μπορέσει να ενώσει τα δύο κόμματα (ή και περισσότερα) στην προσπάθεια για νικηφόρα πορεία το 2023. Πληροφορίες από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφέρουν στο themaonline ότι τα δύο θέματα ουσιαστικά θα συζητούνται παράλληλα γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Τυχόν συμφωνία στο θέμα του εκλογικού προγράμματος δεν θα έχει νόημα εάν δεν υπάρξει και κατάληξη στο όνομα του υποψηφίου ή και το αντίθετο, σύμφωνα με πηγές από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Υπό αυτή την έννοια, η επόμενη συνάντηση Στεφάνου-Παπαδόπουλου θα είναι καθοριστική, χωρίς ασφαλώς να είναι και η τελευταία. Θεωρείται όμως δεδομένο και από τις δύο πλευρές ότι σε μεγάλο βαθμό στο νέο ραντεβού θα ξεκαθαρίσει κάπως το σκηνικό και θα διαφανεί εάν υπάρχει η προοπτική συγκλίσεων τόσο στις προγραμματικές θέσεις όσο και στα ονόματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Η επιθυμία για συνεργασία είναι αμοιβαία, με πηγές από τα δύο κόμματα να επιβεβαιώνουν την θεμελίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Στεφάνου και Παπαδόπουλου, που είναι αναγκαία σε τόσο ουσιαστικές συζητήσεις. Από εκεί και πέρα όμως, σε ότι αφορά το πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας το κάθε κόμμα έχει τις δικές του θέσεις, ξεχωριστές ευαισθησίες και διαφορετικές προτεραιότητες.

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα ονόματα των υποψηφίων με τα δύο κόμματα να εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Στο ΔΗΚΟ το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου βρίσκεται πρώτο στο τραπέζι αλλά από πλευράς ΑΚΕΛ, παρότι μεταφέρεται η επιθυμία για αποκλεισμό των αρχηγών των κομμάτων, τονίζεται το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ συναντά αντιδράσεις στον κόσμο του κόμματος. Επίσης το ΑΚΕΛ έχει αποκλείσει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώ στο ΔΗΚΟ είναι όνομα που βρίσκεται στα υπόψη.


Θέλει και την ΕΔΕΚ


Η στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου για το 2023 έχει σε περίοπτη θέση την ΕΔΕΚ, την οποία με κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει ως πολύτιμο συνεργάτη, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του κινήματος, Μαρίνο Σιζόπουλο. «Για εμάς είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι με την ΕΔΕΚ μας συνδέουν αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την κοινωνική πρόοδο του λαού μας και γι’ αυτό για εμάς, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος ανέφερε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο τους.

«Όπως είναι φανερό είναι λίγο νωρίς ακόμα να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και τόνισε ότι «υπάρχει η πρόθεση και η βούληση για συνεργασία και οπωσδήποτε ο εποικοδομητικός διάλογος που σήμερα έχουμε εγκαινιάσει θα συνεχιστεί ανάλογα και με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται για να μπορούμε να καταλήξουμε στις τελικές μας αποφάσεις σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εσωκομματική ανταλλαγή απόψεων με μέλη και με φίλους του κόμματος, διαδικασία, η οποία που θα κορυφωθεί στις 20 Μαρτίου με παγκύπρια πολιτική συγκέντρωση που θα ανάψει στην ηγεσία το πρἀσινο φως για τις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα. «Υπολογίζουμε ότι εντός Απριλίου, το αργότερο εντός του Μαΐου το αργότερο θα έχουμε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και το τι μέλλει γενέσθαι» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ όταν κλήθηκε να δώσει το χρονοδιάγραμμα.


Αντίστροφη μέτρηση στον ΔΗΣΥ


Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου, μετά την αναβολή που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της νόσησης του Αβέρωφ Νεοφύτου με κορωνοϊό. Από το σπίτι του ο πρόεδρος της παράταξης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες του και στελέχη του κόμματος ενόψει της συνόδου που αποτελεί ορόσημο στην περαιτέρω διαδικασία.

Στις 20 Μαρτίου ο κ. Νεοφύτου θα λάβει και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου και αμέσως μετά θα αρχίσει διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εκκρεμότητα στον ΔΗΣΥ αποτελούν οι σχεδιασμοί του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναμένεται ότι μέχρι το Πάσχα θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το 2023. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του και όλα δείχνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα επιχειρήσει το βήμα.

Ο τέως ΥΠΕΞ ετοιμάζει την ομάδα των συνεργατών του, γνωρίζοντας τις τεράστιες οργανωτικές απαιτήσεις μιας προεκλογικής εκστρατείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top