Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη» για την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη στο CNN από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η κα Τρας είπε: «Έχουμε δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα προηγουμένως σε πεδία συρράξεων, αλλά αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ρωσίας, που θα προστίθετο στα σοβαρά λάθη που ήδη γίνονται από τον Πούτιν».
Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία θεωρεί πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από τος ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας απάντησε: «Πιστεύουμε απολύτως ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου».
Σημείωσε ότι μαζί με άλλα 37 κράτη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραπέμψει τη Ρωσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η κα Τρας προανήγγειλε ότι στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει το βράδυ στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον θα πει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά «μετατόπιση παραδείγματος» ως προς την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών για τη δημοκρατία, αντίστοιχη με εκείνη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αναμένεται επίσης να καλέσει τη Δύση να ορθώσει το παράστημά της έναντι αυταρχικών καθεστώτων και να δεσμευθεί πως δεν θα αφήσει επιθετικές τάσεις όπως του Προέδρου Πούτιν να εντείνονται ανεξέλεγκτα.
«Ο Πούτιν εξαπέλυσε μία πλήρη επίθεση όχι μόνο εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά επίσης εναντίον του ίδιου του θεμελίου των κοινωνιών μας και των κανόνων με βάση τους οποίους συνυπάρχουμε - κυριαρχία, δημοκρατία, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Συνέτριψε την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Η εισβολή της Ουκρανία συνιστά μετατόπιση παραδείγματος στην ίδια κλίμακα με το 9/11. Το πώς θα απαντήσουμε σήμερα θα θέσει το μοτίβο για αυτήν τη νέα εποχή» θα σημειώσει.
«Αν αφήσουμε τον επεκτατισμό του Πούτιν χωρίς εναντίωση θα έστελνε ένα επικίνδυνο μήνυμα σε επίδοξους εισβολείς και απολυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», θα πει η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Θα καλέσει σε ανάληψη άμεσης, συλλογικής και αυστηρής δράσης που να αρμόζει στην αλλαγή που υφίσταται ο κόσμος μετά από τη ρωσική εισβολή.
Θα τονίσει επίσης τη σημασία τερματισμού της στρατηγικής εξάρτησης από εχθρικά και απολυταρχικά καθεστώτα, δίνοντας το παράδειγμα των προκλήσεων που δημιουργεί η εξάρτηση από τη ρωσική παραγωγή ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε ένα μήνυμα προς χώρες όπως η Γερμανία, θα πει επιπλέον πως πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με πλήρη αποκλεισμό της από το σύστημα SWIFT και το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών.
Τέλος, θα ζητήσει συνεργασία για να καταστεί ο Πούτιν υπόλογος έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά και περισσότερη στήριξη προς την Ουκρανία με αμυντικό οπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις